11:41 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO, OKOLJE

V Sloveniji je treba zmanjšati uporabo FFS, sploh na osnovi bakra

V Sloveniji je treba zmanjšati uporabo FFS, pravi pristojno ministrstvo. Ko smo konec maja smo pisali, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi letos pripravilo ozaveščevalno kampanjo o slovenski ekološki hrani, se je na novico odzvala bralka in nam zastavila nekaj vprašanj glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Naslovili smo jih na ministrstvo in danes so tu njihovi odgovori.

Spomnimo, številne študije so dokazale, da je ekološko pridelana hrana bolj zdrava in kakovostnejša, saj pri ekološkem kmetijstvu ni dovoljena uporaba kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev in lahkotopnih sintetičnih mineralnih gnojil. Uporabljajo se lahko le nekatera, posebej za to pridelavo primerna sredstva.

Zmanjšati uporabo in kombinirati FFS z drugimi metodami

Zvesta bralka nam je pisala, saj jo zanima, ali je v prihodnosti predvideno več prepovedi uporabe FFS v Sloveniji, glede na to, da se, kot pravi, “hvalimo in spodbujamo ekološko hrano”?

Vprašanje smo posredovali na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in odgovorili so takole: »Predvsem je potrebno zmanjšati uporabo nevarnejših FFS, kar lahko naredimo z zamenjavo problematičnih sredstev s tistimi, ki predstavljajo manjše tveganje, za kar si že prizadevamo. To je razvidno iz Nacionalnega akcijskega programa za doseganje trajnostne rabe fitofarmacevtskih sredstev (NAP) 2012-2022. Skladno z revizijo direktive o trajnostni rabi pesticidov, bomo nove zahteve vključili v prenovljeni NAP«.

Na ministrstvu se, kot pravijo, zavedajo, da bo poleg tega za dosego ambicioznih ciljev iz Strategije nujno vlagati v razvoj novih alternativnih metod in tehnologij ter ustrezno izobraziti kmete. »Uporabo FFS je treba kombinirati z drugimi metodami, kot je npr. prekrivanje s protiinsektnimi mrežami, ki škodljivcem preprečujejo dostop do plodov. Med možne ukrepe sodi tudi biotično zatiranje z naravnimi sovražniki – parazitoidi,« zaključijo.

Višanje davkov na FFS ni predvideno

Bralko je še zanimalo, ali predvidevajo višanje davkov na FFS, da bi omejili njihovo uporabo? Odgovorili so: »Tudi v ekološkem kmetijstvu se uporabljajo določena fitofarmacevtska sredstva, predvsem sredstva na osnovi bakra, ki zaradi svojih lastnosti spada med bolj problematične aktivne snovi, katerih rabo moramo skladno z zahtevami iz Strategije v prihodnjih letih občutno zmanjšati«.

Povedo še, da za zdaj omejevanja rabe FFS preko višanja davkov ne predvidevajo, nameravajo pa zmanjšati uporabo nevarnejših FFS na način, kot so odgovorili na prvo vprašanje.


Spremljajte tematiko – kmalu o trenutnem stanju glifosata v Sloveniji in Evropi.

(Visited 252 times, 3 visits today)
Close