V mestne parke sadijo sadna drevesa in zelišča

30 junija, 2020
V mestne parke sadijo sadna drevesa in zelišča

Mestni svet Kobenhavna je sprejel predlog novega pristopa ozelenitve javnih mestnih površin. Začeli bodo saditi tudi sadna drevesa, grme z užitnimi plodovi in uporabna zelišča.

S tem bodo dobili meščani priložnost nabiranja sadežev, česar mnogi žal nikoli niso izkusili, še posebno mestni otroci. Na ta način bodo lahko prišli do zdravih prigrizkov mimogrede, le nekaj korakov stran od ustaljenih poti.

Nekaj dodatnega dela, a mnogo več koristi

Tako kot drugod po svetu so se v mestu doslej izogibali drevesom s plodovi, saj je odpadlo sadje gnilo in privabljalo nezaželene žuželke, npr. ose. Ampak koristi bodo gotovo odtehtale nekaj več stroškov. Nekaj dodatnega dela bo namreč prineslo oskrbovanje gojenih sadnih dreves.

Možnosti za izvajanje ozelenitve po novih smernicah je veliko: Uporabne rastline bodo dobile svoj prostor v mestnih parkih, ob pokopališčih, otroških igriščih, šolah, vrtcih, domovih za ostarele in še kje. Zasadili naj bi čim več avtohtonih užitnih rastlin. Gojene bodo sadili v manjših sadovnjakih, povsod tam kjer je na voljo dovolj prostora.

Na seznamu rastlin za nove zasaditve so tako jablane, hruške, češnje, črni ribez, robide, maline, kosmulje, jagode, zelišča. Slednja bodo sadili v visoke grede, saj bodo tako na varnem pred onesnaženjem psov in lažje dosegljive za otroke ter starostnike.

Ne le zelenje, tudi sadje za vse prebivalce

Sadna drevesa ne bodo smela biti previsoka, da jih bo mogoče obirati s tal. To pomeni, da ne bodo smela rasti preblizu cest, saj bi ovirala promet. Prav tako jih ne bodo sadili ob parkirnih prostorih, kjer bi sadeži lahko poškodovali avtomobile.

Užitne rastline bodo vsekakor prinesle novo izkušnjo povezovanja z naravo in bodo prispevale k pestrosti in večji kakovosti zelenih mestnih površin.

Amsterdam bo parkirna mesta “žrtvoval” za ozelenitev

Svojo prestolnico želijo dodatno ozeleniti tudi na Nizozemskem. V Amsterdamu nameravajo do leta 2025 več kot enajst tisoč parkirnih mest v mestnem središču spremeniti peš cone in zelene površine.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 146 times, 6 visits today)