10:37 dop OKOLJE

Uporaba zaščitne opreme med pandemijo z uničujočimi posledicami za divje živali

Živali zamotane v obrazne maske, rokavice za enkratno uporabo in drugo osebno zaščitno opremo so že dve leti kruta realnost.

Raziskovalci z univerze Dalhousie so pregledali družbena omrežja, da bi zbrali fotografije divjih živali, zamotanih v osebno zaščitno opremo.

Njihova analiza je razkrila 114 tovrstnih dogodkov v 23 državah od aprila 2020 do decembra 2021.

V oceanih pristalo 25.000 ton osebne zaščitne opreme

Več kot 25.000 ton osebne zaščitne opreme in drugih vrst plastičnih odpadkov za enkratno uporabo, povezanih s pandemijo, je pristalo v svetovnih oceanih, ocenjuje študija. Raziskovalci so razvili računalniški model, ki simulira usodo plastičnih odpadkov. Ocenjujejo, da je od začetka pandemije do avgusta 2021 v 193 državah nastalo 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov, povezanih s pandemijo. Skoraj tri četrtine (71 odstotkov) jih bo verjetno do konca leta naplavilo na plaže, nakazuje model.

Ocene kažejo, da je bilo med pandemijo mesečno uporabljenih neverjetnih 129 milijard obraznih mask in 65 milijard rokavic. Vendar pa je brez vzpostavljenega ustreznega sistema za ravnanje z odpadki večina te osebne zaščitne opreme končala kot smeti, tudi v naravi, kar je neposredna grožnja divjim živalim.

Osebna zaščitna oprema v naravi povzroča trpljenje in (tudi) smrt živalim

V študiji so se raziskovalci odločili preučiti obseg problema, zato so pregledali fotografije na družbenih omrežjih in skupaj od aprila 2020 do decembra 2021 zabeležila 114 primerov živali, ki so jih prizadeli ostanki osebne zaščitne opreme v 23 državah. Največ v ZDA (29), sledijo Anglija (16), Kanada (13), Avstralija (11) in Nizozemska (10).

Na fotografijah so bile živali najpogosteje zapletene oz. ujete v osebno zaščitno opremo različne vrste ptic, med sesalci pa vzhodna siva veverica, evropski jež in lisica. Od 114 opažanj je bilo devet najdenih mrtvih v neposrednem stiku z osebno zaščitno opremo.

Vir: Daily Mail

(Visited 86 times, 1 visits today)
Close