8:00 dop OKOLJE

Umetna trava v resnici prekletstvo za naravo?

Umetna trava je videti tako naravno, da s svojim enostavnim vzdrževanjem in vedno urejenim videzom premami marsikoga. Kaj pa to predstavlja za okolje in naravo?

Vedno več strokovnjakov opozarja, da je tako priljubljena umetna trava zelena edino in samo po svoji barvi, v resnici pa je do okolja in narave zelo neprijazna.

Če so to dejstvo že pričeli upoštevati na nekaterih javnih (športnih) dogodkih, kjer umetno travo nadomeščajo s naravnimi različicami, pa je umeten travni nadomestek še vedno precej aktualen po zasebnih vrtovih. Kako tudi ne, taka trava je vedno lepo zelena, plevela ni, je mehka, zelo podobna pravi travi, njena cena je vedno bolj dostopna, ni je treba kositi in še bi lahko naštevali.

A strokovnjaki so si enotni, da obstaja tudi druga plat. Kot piše Isabella Kaminski za spletni Guardian, mnogi ponudniki umetne trave le-to oglašujejo kot ‘zeleno’ v smislu recikliranja, a še vedno je težko prezreti vpliv, ki ga ima na okolje. Paul Hetherington, direktor dobrodelne organizacije Buglife je za omenjeni prispevek povedal, da umetna trava še zdaleč ni okolju prijazna alternativa naravni travi, kot se zadnje čase pogosto izpostavlja. Omeni, da umetna trava blokira dostop za pod zemljo zakopane živali in tudi za tiste nad zemljo. Tako na območju, kjer je umetna trava ‘posejana’ ne zagotavlja vira hrane za nobeno živo bitje.

To je izjemno problematično, ker, kot poudarja avtorica, z veliko hitrostjo upada svetovna populacija žuželk, izgubljajo se travniki z divjimi cvetovi. Pri vsem tem pa, kot še navajajo v članku, ne gre prezreti niti vpliva na okolje, ki se dogaja pri proizvodnji plastike, niti vsebnosti kemikalij v umetni travi.

Preberite tudi:

Kdo ima biodiverziteti najbolj prijazen vrt?

 

 

Vir: guardian

 

(Visited 640 times, 9 visits today)
Close