8:00 dop OKOLJE

Tropske ribe na Dolenjskem!

Kot je včeraj poročal Bioportal na svojem Facebook profilu, nekateri lastniki akvarijskim tropskim ribam po tem, ko se jih naveličajo, poiščejo nov dom kar v slovenski naravi.

“Ponekod v Sloveniji so izviri tople vode (običajno so v bližini tudi toplice), v katerih je temperatura vode višja kot v okoliških vodah, v njih vladajo podobne razmere kot v vodah tropskih krajev. Nekateri lastniki akvarijskih tropskih rib poiščejo svojim hišnim ljubljenčkom nov dom v naravi in izviri s toplo vodo so za to kot nalašč,” so zapisali.

 

Pri nas so te vrste invazivne

Visoka temperatura vode tem ribam seveda omogoča preživetje. “V toplem izviru na Dolenjskem je bilo ta teden ujetih pet rib, ki so najverjetneje pikasti oklepničarji (Pterygoplichthys gibbiceps). Vrsta je domorodna v porečju Amazonke, drugje pa spada med invazivne vrste. Prepoznava vrst iz družine Loricariidae je zelo težavna, zato določitev ni zanesljiva. To je že druga tropska vrsta ribe najdena v naravnem okolju v Sloveniji,” so pojasnili.

Ob tem so še pozvali, da naj v primeru zapustitve domače živali lastniki zanjo poskrbijo primerno – kar spuščanje v naravo vsekakor ni.

 

Vir: Bioportal, foto: shutterstock

(Visited 615 times, 2 visits today)
Close