5:00 pop OKOLJE

Terapevtski osliček in bolna deklica postala nerazdružljiva prijatelja

Terapevtski osliček in bolna deklica postala nerazdružljiva prijatelja

Zanemarjen osliček po imenu Shock iz Irske kmetije, kjer je bil z vrvjo tako tesno privezan okrog vratu, da se mu je le ta zajedala v kožo, je bil rešen in prepeljan v nov dom v The Donkey Sanctuary v Birminghamu. Tam se je zanj začelo novo življenje polno ljubezni in novega prijateljstva, saj je postal terapevtski osliček.

Amber in njen dvojček sta se rodila predčasno in ob rojstvu deklica ni mogla dihati, zato so ji zdravniki naredili urgentno traheostomijo – to je prekinilo zračni tok do njenih glasilk, zaradi česar je deklica ostala brez glasu. Amber ima tudi cerebralno paralizo, zaradi česar se težje giba. A vse se je spremenilo, ko se je družina odločila za terapijo z osličkom. Amber je bila za Shocka prva pacientka, on pa je predstavljal zanjo prvi stik s terapevtsko živaljo.

 

Deklica našla upanje v prijateljstvu z osličkom

»Čisto takoj je bilo videti, da imata skupno vez, saj sta bila oba tako nežna drug z drugim. Spustil je glavo k njej in dovolil, da ga je držala okoli vratu. Za nas je bilo to kar malce strašljivo, saj je bil v primerjavi z malo Amber tako velik,« pove oče Juian Austwick.

 

Na presenečenje vseh …

Ko je Amber dopolnila 3 leta, je bila dovolj stara za novo operacijo, da bi lahko govorila. A nekega dne novembra 2013 je obiskala prijatelja Shocka. Po jahanju je objela oslička in mu rekla: »Rada te imam, Shocky«. »Navdušeni smo bili,« se spominja oče. »Bil je tako poseben trenutek in seveda olajšanje, da lahko govori.”

 

Prijatelja za vedno

Zdaj Amber hodi v šolo in odrašča, vendar še vedno obiskuje svojega najboljšega prijatelja. »Z njim gre v areno in ga neguje, ga priklene in popelje po areni in ob tem uživata oba,« pove oče. Niti Shock niti Amber nista imeli najlažjega življenja, preden sta se spoznala. Toda prihodnost je za oba videti svetla. Njuna povezava je bila navdih za mnoge, tudi Amberine starše. Bili so tako ganjeni, kako je Shock pomagal Amber, da so o tem napisali knjigo.

 

Preberite tudi: izkušnja s terapevtskim konjem v Sloveniji.

 

Vir:  The Dodo

(Visited 218 times, 1 visits today)
Close