Tekma s časom: dvema petinama rastlin grozi izumrtje

6 oktobra, 2020

Znanstveniki pravijo, da tekmujejo s časom, da bi poimenovali in opisali nove rastline, preden izumrejo. Nove ocene kažejo, da dvema petinama rastlin na svetu grozi izumrtje. Ocena stanja temelji na raziskavah več kot 200 znanstvenikov iz 42 držav.

»Tekmo s časom izgubljamo, ker vrste izginjajo hitreje, kot jih lahko najdemo in poimenujemo. Številne bi lahko imele pomembne namige za reševanje nekaterih najbolj perečih izzivov medicine in morda celo nastajajočih in trenutnih pandemij, ki smo jim priča danes,« pravi prof. Alexandre Antonelli, direktor znanosti pri Kew.

Trenutno ocenjujejo, da je tveganje izumrtja lahko veliko večje, kot so mislili, saj naj bi bilo ocenjeno ogroženih 140.000 ali 39,4 % rastlin v primerjavi z 21 % iz leta 2016.

Gore: občudujmo planinsko cvetje in ohranimo čisto naravo

Prekomerna uporaba

Raziskava je pokazala, da je 723 rastlin, ki se uporabljajo v medicini, zelo blizu izumrtja, ker jih v nekaterih delih sveta prekomerno izkoriščajo.

Leta 2019 je bilo na novo za znanost imenovanih 1.942 rastlin in 1.886 gliv, vključno z vrstami, ki so lahko dragocene kot hrana, pijača, zdravila ali vlaknine.

Vir: BBC

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 38 times, 3 visits today)