12:08 pop OKOLJE

Tasmanski vragi ponovno naseljeni na celino Avstralije

Skupina za zaščito živali Aussie Ark je ponovno naselila 26 tasmanskih vragov v ograjeno območje v Barrington Topsu, severno od Sydneyja. Otoška zvezna država Tasmanija je sicer njihov dom, kjer pa se število v zadnjih dveh desetletjih drastično znižuje zaradi bolezni.

Tasmanski vrag, ki je uvrščen med ogrožene vrste, je svoje ime dobil po glasnem cviljenju, črni barvi in značilni napadalni drži in borbi za hrano. Doslej so živeli le še na Tasmaniji, kjer jih je še približno 25.000.

V devetdesetih letih jih je bilo kar 150.000, a populacijo živali je prizadel smrtonosni ustni rak, ki je drastično zmanjšal njihovo število. Na celini so jih v preteklosti izkoreninili dingi, avstralski divji psi. Strokovnjaki upajo, da jim bo tokrat uspelo preživeti v novem domu, saj naj ne bi ogrožali ljudi in kmetijstva.

26 vragov že na celini

Prva skupina 15 je bila izpuščena marca. Potem ko so živali pokazale, da se v novem domu dobro počutijo, so jih septembra izpustili še 11. Mlade, zdrave tasmanske vrage so izbrali v upanju, da bodo pripravljeni na sezono razmnoževanja, ki naj bi se začela februarja. »Svobodni so. Zunaj so,« je dejal Tim Faulkner, predsednik Aussie Ark. »Imamo nekaj osnovnih načinov, kako jih paziti. Toda v bistvu so zdaj vragi dolžni delati, kar delajo.« Še 40 naj bi jih izpustili v ograjeno območje v naslednjih dveh letih.

Ponovno uvedeni v naravo že volkovi

Tasmanski vrag ni prva žival, ki je bila ponovno vnesena v naravo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bili volkovi ponovno uvedeni v Nacionalni park Yellowstone v ZDA, potem ko so jih lovili do izkoreninjenja. Do leta 1996 je bilo v park pripeljanih 31 volkov. Štetje leta 2019 je pokazalo, da je tam zdaj 61 volkov v osmih tropih.

Vir: BBC

(Visited 488 times, 1 visits today)
Close