Avtor br; foto: shutterstock.com 7:55 dop OKOLJE

Svetovni dan medvedov: 6 od 8 vrst medvedov ogroženih

23. marec je posvečen vsem vrstam medvedov.

Medvedi živijo v Severni in Južni Ameriki, Evropi in Aziji. Rjavi medved je največja vrsta zveri in je hkrati edina vrsta medvedov, ki živijo v državah EU.

Različne vrste medvedov so v preteklosti poseljevale vse kontinente razen Avstralije. Danes na svetu živi 8 vrst medvedov. Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) uvršča 6 vrst medvedov med ogrožene ali ranljive vrste.

Trenutno se vse vrste medvedov soočajo z izgubo habitata zaradi sečnje, kmetijstva, naraščajoče populacije ljudi, taljenja morskega ledu, ali zaradi nezakonite trgovine s prostoživečimi živalmi.

Največji rjavi medvedi živijo v Severni Ameriki in Aziji

Skozi zgodovino je rjavi medved poseljeval večji del Evrope, vendar se je do danes njegovo območje skrčilo na štiri glavne populacije (skandinavsko, severovzhodnoevropsko, karpatsko in dinarsko-pindsko) ter na več manjših izoliranih populacij (npr. v Pirenejih, Kantabriji, Trentini, Apeninih). Pri nas je opredeljen kot stabilna vrsta.

Rjavi medved je najbolj razširjena vrsta medvedov in se v različnih ekoloških oblikah pojavlja po vsej severni polobli. Največji rjavi medvedi živijo v Severni Ameriki in severovzhodni Aziji, kjer nekateri osebki tehtajo tudi več kot 700 kg.

Medvedi pri nas

Vir: Dina Pivka, ID

(Visited 62 times, 2 visits today)
Close