Podnebne spremembe: Polarnim medvedom grozi izumrtje do leta 2100

21 julija, 2020

Polarni medvedi so najpogosteje izpostavljeni kot največje žrtve podnebnih sprememb. Zdaj pa raziskave napovedujejo, da bodo izumrli do konec stoletja, če se ne bomo bolj zavzeto ukvarjali s preprečevanjem podnebnih spremembam.

 

Morski led je zamrznjena morska voda, ki plava na oceanski površini in se tvori ter topi s polarnimi letnimi časi. Morski led, ki na Arktiki ostane dlje kot eno leto, se zmanjšuje s približno 13 % na desetletje, so pojasnili strokovnjaki, ki spremljajo taljenje ledu.

Vse manj hrane

Medvedi se pri lovu na tjulnje zanašajo prav na morski led Arktičnega oceana. Ob lomljenju in taljenju ledu so živali prisiljene plavati na dolge razdalje ali tavati po obali, kjer si prizadevajo najti hrano in nahraniti svoje mladiče, kar pa je vse težje in težje.

Najbolj ogroženi mladiči

Strokovnjak za severne medvede Steven Amstrup, ki je sodeloval pri raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Nature Climate Change, je povedal: »Glede na trenutne trende bodo najprej poginili mladiči. Ti se bodo skotili, a medvedke ne bodo imele na voljo dovolj telesne maščobe, da bi proizvedle dovolj mleka, da bi mladiči lahko preživeli zimo.«

Vir: BBC

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 40 times, 1 visits today)