Avtor fotografije Katja Sreš 8:03 dop OKOLJE

Slovenski srednješolci bodo raziskovali mikroplastiko v rekah

Z novim šolskim letom se je v Sloveniji pričelo tretje obdobje vzorčenja mikroplastike in odpadkov na rekah. Projekt ‘Pirati plastike – dajmo, Evropa!’, pri katerem podatke pridobivajo osnovno- in srednješolci.

V okviru Evropskega leta mladih se vzorčenja mikroplastike iz Slovenije, Nemčije in Portugalske širijo tudi v druge evropske države.

V Sloveniji so se vzorčenjem pridružile nove skupine, poziv strokovnjakov pa je jasen – čas je za preprečevanje uhajanja plastike v naravo, raziskovanje njenega vpliva in zmanjšanje proizvodnje plastike.

24 šol iz vse Slovenije je tudi letošnjo jesen pristopilo k raziskovanju onesnaženosti rek, tokrat s poudarkom na večjih vodotokih. Akcije bodo potekale vse do sredine novembra, nekatere lokacije pa bodo služile za primerjavo z lanskimi podatki, ki so razkrili prisotnost mikroplastičnih delcev v polovici zbranih vzorcev in onesnaženost vseh analizirani rečnih brežin z odpadki. Dodatne koristne podatke bodo v letošnjem šolskem letu prispevale šole na območju Parka Škocjanskih jam.

Projekt skupnostne znanosti je prvič potekal leta 2016 v Nemčiji, lani pa sta se pod okriljem tria predsedovanja Svetu EU pridružili še Slovenija in Portugalska. V letošnjem letu se raziskave z enako metodologijo širijo tudi v Belgijo, Madžarsko, Avstrijo, Bolgarijo, Italijo, Grčijo, Litvo in Španijo.

Čas je, da preprečimo uhajanje plastike v okolje

Projekt je pod vodstvom Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v Sloveniji pritegnil veliko pozornosti. Poleg predstavitve na spremljevalnem dogodku letošnje Čiste obale, je vodja projekta, dr. Mateja Grego, pomen in rezultate dejavnosti predstavila na dogodku meseca znanosti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport “Vaje za vzajemno učenje” (MLE) za občansko znanost.

Pirate plastike v Sloveniji komunikacijsko podpirajo Ekologi brez meja, sodeluje pa še Inštitut za vode RS, med njimi dr. Manca Kovač Viršek, ena izmed članic ekipe, ki je prva na svetu odkrila mikroplastiko v toči.

“Krogotok se zapira. Profesionalni in občanski znanstveniki mikroplastiko odkrivamo povsod. Čas je, da se lotimo rešitev za preprečevanje uhajanja plastike v okolje in raziskovanje njenega vpliva na naše zdravje, s ciljem da se (vendarle) zmanjša tudi proizvodnja plastike,” izpostavlja pomen projekta “Pirati plastike – dajmo, Evropa!” vodja projekta dr. Grego.

Vir: Ekologi brez meja

(Visited 33 times, 1 visits today)
Close