11:53 dop AKTUALNO, OKOLJE

Slovenska obala: V dveh urah pobrali 17.222 cigaretnih ogorkov

Konec septembra je potekala že dvanajsta izvedba čistilne akcije Čista obala, ki poteka v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup.

Na čistilni akciji so se zbrali 104 prostovoljci, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije in tujine. Čistili so na lokacijah Debeli rtič, Koper, v Izoli, pod Belvederjem, v Strunjanu, Fiesi proti Piranu in v Seči.

Tudi letos največ cigaretnih ogorkov

V samo dveh urah so pobrali in zbrali 91 kg oz. 24.330 kosov odpadkov, od tega kar 17.222 cigaretnih ogorkov, ki ponovno veljajo za najštevilčnejše odpadke. Prostovoljci so glede na čas in onesnaženost očistili približno 9.626 m obale, žal zaradi slabšega vremena niso imeli dostopa do vseh delov obale.

Po številu so bili najpogosteje najdeni odpadki cigaretni ogorki (71 %) in koščki stekla (7 %). Zelo pogosti odpadki so bili mehki koščki plastike (4 %) in trdi koščki plastike (3 %). Ostale vrste odpadkov, ki niso zastopale 10 najpogostejših odpadkov, so predstavljale 7 % vseh najdenih odpadkov.

 

Vir: FB Čista obala

(Visited 412 times, 1 visits today)
Close