11:42 dop OKOLJE

Skupaj za čiste vode Slovenije

V soboto se je s čiščenjem voda na štirih lokacijah po Sloveniji zaključila velika ekološka akcija Skupaj za čiste vode Slovenije, ki sta jo organizirala podjetje Henkel in Potapljaško društvo Maribor. Od zgodnjih jutranjih ur so potapljači čistili Blejsko jezero, Koprski zaliv, reko Krko na področju Kostanjevice in reko Dravo v Mariboru, kjer je potekal tudi zaključni dogodek s predstavitvijo rezultatov akcije, nad katerimi so bili organizatorji in predstavniki akcije navdušeni.

Velike količine smeti na vseh štirih lokacijah

Na štirih lokacijah širom Slovenije je sodelovalo med 40 in 60 članov potapljaških društev – Društvo za podvodne dejavnosti Bled, Potapljaško društvo Maribor, Potapljači Luke Koper in Društvo potapljačev Vidra Krško. Dokaz, da se na dnu voda, kljub nenehnim opozorilom in čistilnim akcijam, skriva še veliko odpadnega materiala, so bile velike količine smeti na vseh štirih lokacijah. Poleg voda so potapljači in ostali aktivisti čistili tudi okolico rek, rečnih korit in nasipov.

Ekološko akcijo čiščenja voda je podjetje Henkel v sodelovanju s potapljači in podjetjem Hofer, organiziralo že drugič. Čistilne akcije, izvedene tekom let, pa že kažejo rezultate, saj potapljači vsako leto na dnu rek najdejo manj odpadnega materiala.

Cilj akcije Skupaj za čiste vode Slovenije, je dvig zavedanja prebivalstva o pomenu ohranjanja čistega okolja in zmanjševanja odpadkov, ki nikakor ne sodijo na dno morja, jezer in rek po vsej Sloveniji.

 

„Imam več kot 20 let potapljaških izkušenj in lahko rečem, da sem srečen, ker živim v Sloveniji, ki je bogata z rekami in jezeri. Današnji rezultat me ni presenetil, saj vem koliko delamo na področju čiščenja in ohranjanja naših voda. Prav zaradi te izkušnje moram potrditi, da je tudi ta akcija dokaz, kako zelo je pomembna odgovornost ljudi v podjetjih kot sta Henkel in Hofer, ki se zavedajo pomena ohranjanja okolja. Kakorkoli se potapljači trudimo, brez podpore dobrih partnerjev ne moremo dosegati takšnih rezultatov. Zato bi se zahvalil podjetjema Henkel in Hofer za odlično idejo in podporo ekološki akciji Skupaj za čiste vode Slovenije. Hkrati pa se zahvaljujem za zaupanje, da so tako pomemben projekt zaupali prav Potapljaškemu društvu Maribor, ki je nastopilo v vlogi organizatorja akcije. Hkrati se zahvaljujem za sodelovanje tudi ostalim potapljaškim društvom po Sloveniji, ki so se odzvala na povabilo k sodelovanju“ je dejal Vojo Eraković, vodja projekta.

(Visited 262 times, 1 visits today)
Close