Avtor vb; foto: shutterstock.com 2:07 pop OKOLJE

Rekordno število podpisov proti poboju nutrij – poziv k zaščiti vseh živali?

Peticija proti poboju vseh nutrij na Ljubljanskem barju je v le nekaj dneh dneh zbrala več kot 20.000 podpisov, kar kaže na to, da si ljudje želijo drugačnega “upravljanja” z živalmi.

“Hvala vsem dobrim dušam, ki vam je mar in ki ste iniciativo podprli in delili, a bitka za dobrobit živali še zdaleč ni končana,” so število podpisov komentirali v društvu AniMa Animals Matter.

Podpise bodo z dopisom in opisom Tržaške prakse odlova in kastracije ter sterilizacije poslali na Ministrstvo za kmetijstvo, Ministrstvo za okolje in prostor ter na upravo Ljubljanskega barja, občino Ljubljana, kot tudi lovsko zvezo. “Vladi, Ministrstvu za kmetijstvo, županu, lovcem in vsem nadležnim, ki nesmotrno razpolagate z javnim dobrim, sporočamo, da ne bomo več dovolili izvajanja pomorov na dosedanji način,” so še dodali in poudarili, da društva, posamezni aktivisti in razne iniciative sedaj nastopajo združeno v zahtevi drugačne politike vodenja naravnih parkov in nesprejemljivega razpolaganja z divjadjo.

Tudi pri nutrijah ni vse popolnoma jasno

Kot smo poročali o številu medvedov, ki naj bi bili “preveč” po mnenju okoljevarstveih organizacij ni ravno jasno, na čem temeljijo ocene stroke, se tudi pri nutrijah sprašujejo podobno: “Kako lahko v enem stavku za medije “stroka” izjavi, da natancno število ni znano, trend rasti pa kaže, da se je le to podvojilo oz. potrojilo? Kje je študija, kdo je prešteval, kdaj, kako? Prosimo za dokaze in študije za javnost, ki pričajo o teh zaključkih, saj naše informacije kažejo drugače. Nutrije so namreč lovna vrsta in jih lovci nikakor ne “šparajo”. Število le teh kvečjemu vpada, kar je očitno vsem, ki se pogosto sprehajamo ob rečnih nabrežjih.”

Tudi o gmotni škodi, ki naj bi jo povzročale nutrije, na RTV Slo navajajo, da naj bi na letni ravni znašala 100 do 200 evrov in ne več.

Organizirajo tudi protest proti poboju nutrij

Kot še pravijo v AniMa društvu, ob angažiranosti javnosti dejansko obstaja možnost, da se na tem področju dosežejo potrebne spremembe, pa ne samo za nutrije, ampak tudi za ostale zaščitene in nezaščitene vrste, ki jih drugje po Evropi in svetu skoraj več ni, pri nas pa se na letni ravni za trofejni turizem in dobiček lovskih družb izvajajo tudi v stotinah.

Svoje zahteve bodo izrazili tudi na protestu, v ponedeljek, 29. maja, na stopnicah pred mestno hišo v Ljubljani.

(Visited 237 times, 4 visits today)
Close