Avtor vb; foto. shutterstock,.com 11:00 dop AKTUALNO

Odstrel 230 medvedov: Zakaj jih je preveč in kaj sploh je ‘preveč’?

Društvo za dobrobit živali AniMa, LAJKA, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, in Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave so v javnem pismu.

“Uradni status medveda v Sloveniji bi lahko bil zgled drugim državam in bi gotovo prispeval k mednarodnemu ugledu Republike Slovenije, saj je povsem v skladu s sodobnimi spoznanji, strokovnimi, varstvenimi načeli in izhodišči ter evropsko zakonodajo. Slovenija pa bo na pritisk živinorejcev in lovcev žal znova dovolila odstrel 230 medvedov,” so začeli svoje pismo.

Spomnimo:

S tem, kot pravijo, Vlada RS krši slovensko in evropsko zakonodajo, ki izdaje takšnega dovoljenja ne dopušča, saj je prepoved lova edina bistvena prednost, ki jo imajo zaščitene vrste.

Problematika medvedov v Sloveniji

Nadalje organizacije navajajo dejstva o problematiki upravljanja s populacijo medvedov z odstrelom, med drugim, da medved ni plenilec človeka in da se v Sloveniji po statističnih podatkih v povprečju zgodita dva napada medveda na človeka na leto. “Več poročanj o opažanjih medveda je posledica negativnega poročanja medijev o nevarnosti medvedov,” še dodajajo in da se je Zavod za gozdove pohvalno izražal o delu svoje intervencijske skupine: »Pogosto ni potrebno drugega, kot da intervencijska skupina s svojo navzočnostjo le pomiri občane in jim svetuje«. A ta skupina je prenehala z delovanjem.

Koliko medvedov je ‘preveč’?

“Predvidevanje MNVP, da bo z pavšalnim odstrelom konfliktov z medvedi manj, je sporno, saj je v nasprotju z načelom previdnosti. Prav tako je v popolnem nasprotju z evropsko zakonodajo o zaščitenih živalskih vrstah. MNVP v dovoljenju za odstrel 230 medvedov ni utemeljil, zakaj bo število 800 medvedov v Sloveniji pravo, prej pa je bilo tudi to »preveč«,” poudarjajo.

Povečevanje številčnosti medveda in zgoščevanje populacije pa je, kot pravijo, posledica krmljenja rjavega medveda, ker to neposredno vpliva na ugodnejše razmere za njegovo razmnoževanje.

“Glavni dejavnik številčnosti populacije je količina hrane in/ali plena, ki vpliva na rodnost in na preživetje. Iz Strategije upravljanja rjavega medveda do leta 2028 izhaja, da medvedi v Republiki Sloveniji dobijo do 30 % hrane iz krmišč. ZGS in Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) sta v preteklih letih trdila, da je treba zmanjšati krmljenje medvedov. Zdaj, ko MNVP trdi, da je lov potreben zaradi prevelikega števila medvedov, so si na ZGS in ZRSVN glede krmljenja premislili,” navajajo.

“Medtem, ko se medvede krmi, dovoli kvotno odstreljevati za trofeje in prodajo mesa, je dvom v prevlado koristi okolja pred interesi dobička in zadovoljitve človekovih osebnih nemoralnih  (šport, trofejni lov) vzgibov pri odstrelu 230 medvedov neizogiben.”

Zakonodaja in peticija proti odstrelu

Opomnijo tudi, da je Upravno sodišče že leta 2018 zapisalo: »Pri strogo zaščitenih živalskih vrstah se številčnost ne sme uravnavati z uvajanjem lova na podlagi prirasta temveč je potrebno to urediti z zmanjševanjem krmišč…«

Obenem izražajo dvome o tolmačenju evropske zakonodaje ter spomnijo na Peticijo proti interventnemu odstrelu medveda in volka iz leta 2019, ki je v rekordnem času dosegla več kot 14.600 podpisov in je po njihovih besedah še najbolj popoln pokazatelj odziva splošne javnosti.

Vse o zakonodaji, raziskavah in upravljanju z ogroženo vrsto, si lahko prebrete v njihovem celotnem javnem pismu TULE.

EDIT: Danes je premier Robert Golob pozval k zamrznitvi vseh s tem povezanih odločb.

(Visited 61 times, 1 visits today)
Close