7:38 dop OKOLJE

Ptice potrebujejo vodo – pomagajmo jim

Ptice tudi v toplih mesecih potrebujejo našo pomoč. Predvsem vodo, ki je posebej ob sušnih obdobjih in ob visokih temperaturah močno primanjkuje. 

Kako pticam ponudimo vodo? “Za začetek z vodo napolnimo plitev podstavek za rože, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo plitvo posodo. Voda naj bo tako plitva, da tudi najmanjše ptice v njej lahko stojijo (največ 5 cm). Pregloboka voda je za ptice past, saj se v njej lahko utopijo.
Pomembno je tudi, da ima posoda hrapavo površino, zato da pticam na podlagi ne drsi.
Če imamo možnost, uredimo na vrtu mlako s položnimi, nedrsečimi bregovi,” svetujejo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

 

Kako izbrati pravo mesto za vodo za ptice?

Vodo po nasvetu Društva postavimo na mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini kakšno grmovje ali drevje, kamor se v nevarnosti lahko umaknejo. Priporočajo, da napajalnik namestimo na dvignjeno mesto, kjer bodo ptice varnejše pred mačkami. Po kopanju so namreč še bolj ranljive, saj z mokrim perjem slabše letijo.

 

Skrb in vzdrževanje za napajalnik

Kako skrbimo, da bo voda čista in sveža? “Vodo nadomeščajmo in menjajmo po potrebi, odvisno od letnega časa in padavin – poleti vsaj enkrat dnevno, pozimi lahko redkeje. Še posebej v toplem vremenu posodo večkrat očistimo in odstranimo alge, ki se v plitvi vodi hitro razrastejo. Pozimi, ko voda zmrzuje, lahko odstranjujemo led. Nikakor pa vodi ne smemo dodajati snovi proti zamrzovanju, saj so za ptice strupene,” povedo na Društvu.

Velja poskrbeti tudi, da se v vodi ne bodo zaredili komarji, zato je pomembno, da vodo res čimvečkrat zamenjamo, zvečer pa morda posodo tudi izpraznimo.

(Visited 498 times, 1 visits today)
Close