Avtor JS; foto: shutterstock.com 11:48 dop OKOLJE

Prihranite pri računu za vodo: 10 preprostih korakov za manjšo porabo

Vsi bi si morali prizadevati k zmanjšanju porabe vode. Kljub izjemno mokrem poletju in številnim težavam, ki jih je letos za Slovenijo prinesla obilica padavin, je namreč po napovedih strokovnjakov pojav suše v trenutni podnebni krizi okrog 20 odstotkov bolj verjeten.

Združeni narodi napovedujejo, da bo do leta 2030 svetovna potreba po sveži vodi presegla količino dejanske zaloge za 40 %.

Poleg zmanjševanja pritiska same potrebe po vodi, se z znižanjem njene porabe zmanjša tudi ogljični odtis, nenazadnje pa na ta način prihranimo tudi pri mesečnem računu. Nobenega razloga torej ni, zakaj ne bi preizkusili katere od strategij za zmanjšanje naše porabe. Številne so preprostejše, kot si mislimo.

Pijte pametno – Predvsem v toplejših poletnih dneh marsikomu prija hladna pijača. Čakanju na hladno vodo iz pipe se lahko izognete, če sproti napolnite steklenico, ki jo hranite v hladilniku. Na ta način imate osvežitev vedno na razpolago, brez da gre voda v nič.

Prihranite vodo od kuhanja – Klasičen trik je ponovna uporaba vode, ki smo jo rabili pri kuhanju, za pranje sadja in zelenjave ter zalivanje rastlin. Slednje imajo še posebej rade vodo, v katerih so se kuhale testenine, saj je ta obogatena s škrobom. Seveda pa je to možno le, če voda ni bila soljena.

Perite samo pri polnem stroju – Vsak cikel pranja in pomivanja v stroju porabi določeno količino vode, manj ciklov pa logično pomeni manjšo porabo. Poskušajte počakati, da se posode in perila nabere za poln stroj in na ta način zmanjšajte število pranj.

Varčujte s pipami – Zagotovo veliko vode prihranimo, če pipo zapremo med umivanjem zob – po nekaterih podatkih lahko na ta način zmanjšamo porabo za kar 24 litrov – lahko pa učinkovitost še dodatno izboljšamo z uporabo posebnega nastavka za pipo, ki zmanjša pretok vode ob isti intenzivnosti toka.

Tempirajte svojo prho – Strokovnjaki pravijo, da med eno samo prho porabimo med 8 in 12 litri vode na minuto. Tudi v tem primeru si lahko pomagamo z uporabo varčne glave za prho, lahko pa se poslužimo tudi drugih prijemov, kot je krajšanje časa, ki ga preživimo v tuš kabini. Za hitro prho zadostuje že kakšnih pet minut – ali si jih odmerite s pomočjo alarma ali odpete pesmi pa je seveda vaša izbira. Za boljšo predstavo o tem, koliko vode zares porabimo, si pred tuširanjem na dno postavimo škaf. Običajno je ujete vode ob koncu dovolj, da za njo nekajkrat splaknemo straniščno školjko.

Bodite pozorni, kako potegnete vodo – Večina novejših kotličkov ima dva gumba, a marsikdo za splakovanje avtomatsko pritisne kar na oba, ne glede na to, kako »resna« je situacija v školjki. Tudi pri klasičnih tipih kotličkov lahko tok vode običajno ustavimo s pritiskom na drugo stran gumba ter na ta način reguliramo potrebno količino.

Ulovite deževnico – Z lovljenjem deževnice iz strešnih žlebov lahko pridelate kar velike količine vode, ki bi sicer poniknile v zemljo. To lahko pozneje uporabite pri zalivanju vrta.

Preprečite vodi, da bi izhlapela – Kolikor vlage vam uspe ohraniti okrog rastlin, toliko manj vam jih bo treba zalivati. Pri tem si lahko pomagate z zastirkami iz lubja, sena ali volne.

Razmislite o svoji dieti – Način prehranjevanja je gotovo največji (posredni) porabnik vode. Proizvodnja in trgovanje s hrano na svetovni ravni porabita 70 % vodnih virov, pri čemer je v večini delov sveta bolj potratna pridelava mesa in mesnih izdelkov. Vseeno pa je porabo vode moč zmanjšati tudi brez odrekanja mesu – raziskave pravijo, da ob sledenju zdravi prehranski dieti (torej, da z mesom ne pretiravamo) lahko znatno zmanjšamo porabo vode, okolje pa nam bo hvaležno tudi, če svojo hrano kupujemo lokalno.

Odpovejte se kdaj novim oblačilom – Za en sam par kavbojk je potrebnih kar 10.000 litrov vode, tudi sicer pa modna industrija velja za enega največjih porabnikov virov in proizvajalcev odpadkov. Razmislite, ali nova oblačila zares potrebujete, med nakupovanjem pa poskusite kaj najti tudi v trgovinah z rabljenimi oblačili.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Close