8:00 dop OKOLJE

Pregled kozmetičnih izdelkov v slovenskih trgovinah: Skoraj četrtina vsebuje mikroplastiko

Med branjem sestavin določenega kozmetičnega izdelka bomo težko prepoznali mikroplastiko.

Koliko je namenoma dodane mikroplastike v kozmetičnih izdelkih na slovenskem trgu, je lani preverila praktikantka Ekologov brez meja Brina Staniša.

Ne le, da mikroplastika nastaja z razpadom večjih kosov plastike na drobne kose, ampak se namenoma proizvaja in dodaja izdelkom. Od rabe v kozmetiki in osebni negi (kot eksfoliant, emulgator ali poceni polnilo), na športnih igriščih do abrazivnega brušenja (peskanje, a ne s peskom).

Kako prepoznati namerno dodano mikroplastiko v izdelkih?

Poznamo več kot 500 različnih vrst dodane mikroplastike, tako da smo potrošniki v nehvaležnem položaju, kako jo prepoznati, tudi če je navedena med sestavinami V pomoč nam je lahko mobilna aplikacija Beat the microbead, ki po skeniranju sestavin sama pove, ali je v izdelku prisotna mikroplastika ali ne.

Analiza 7704 različnih izdelkov za osebno nego in kozmetiko sta pokazala, da večina izdelkov popularnih znamk vsebuje mikroplastiko.

Mikroplastika v kozmetičnih izdelkih na slovenskem trgu

Brina Staniša je obiskala pet trgovin (DM, Nama, Mercator, Muller, Spar) in z aplikacijo preverila sestavine izdelkov, ki so bili naprodaj. Zobne kreme, kreme, olja, ličila, šamponi, izdelki za nego dojenčkov …

Od 202 pregledanih izdelkov je bila skoraj točno četrtina neustreznih. To pomeni, da so vsebovali ali namenoma dodano mikroplastiko (22 od 47) ali pa sintetične polimere (26 od 47), o katerih se še ne ve dovolj za isto uvrstitev, znana pa je toksičnost.

Med potrjenimi spojinami sta prevladovala dimetikon in natrijev poliakrilat, med ostalimi pa polisorbat. Nič znanega torej in malo verjetno, da bi nam skočile v oči med branjem sestavin.

Največ najdb mikroplastike je bilo v maskah, kremah in dezodorantih. Med proizvajalci pa so po poročanju EBM izstopali Garnier (4 od 8), Max Factor (4 od 10) in L’Occitaine (6 od 16).

Vsi izdelki namenjeni dojenčkom in malim otrokom so bili brez mikroplastike.

Potrošniki lahko z aplikacijo preverimo, ali želeni proizvod vsebuje mikroplastiko ter z nakupom podpremo in nagradimo tiste proizvajalce, ki je ne uporabljajo.

Vir: EBM

(Visited 113 times, 3 visits today)
Close