Avtor rb; foto: shutterstock.com 6:04 pop OKOLJE

Poziv s pacifiških otokov: Ustavite fosilna goriva zdaj!

To pomlad sta bila v Vanuatuju dva ciklona kategorije 4 v razmiku 48 ur, ljudje so ostali brez osnovnih dobrin za preživetje.

Pacifiške otoške države so še posebej občutljive na vplive podnebnih sprememb, Vanuatu pa je glede na nedavno študijo najbolj ranljiva država na svetu.

Omenjene države izpuščajo majhne količine toplogrednih plinov, vendar nosijo glavno breme ekstremnih dogodkov, ki jih povzročajo predvsem emisije ogljika velikih onesnaževalcev, in neuspeli poizkusi, da bi prekinili odvisnost od fosilnih goriv.

Fosilna goriva naj zamenja obnovljiva energija

Prehod s fosilnih goriv na obnovljivo energijo je ključnega pomena za blažitev vplivov podnebnih sprememb in zagotavljanje trajnostne prihodnosti za pacifiške otoške države in ves svet.

Marca so se v Vanuatuju, ki ga je prizadel ciklon, srečali pacifiški ministri in mednarodni partnerji, da bi začrtali skupno pot naprej. Potrdili so novo zavezo – Pacifik brez fosilnih goriv. Pri čemer se zavedajo, da postopno opuščanje fosilnih goriv ni le v njihovem interesu, da se izognejo najhujši podnebni katastrofi – je tudi priložnost za spodbujanje gospodarskega razvoja in inovacij.

Z vlaganjem v obnovljive vire energije lahko (vsi) zgradimo prožna, trajnostna gospodarstva, ki koristijo ljudem in planetu.

Vir: The Guardian

(Visited 30 times, 3 visits today)
Close