Avtor vb; foto: shutterstock.com 6:51 pop OKOLJE

Poškodovana labodka okrevala in se vrnila v Tivoli

“Samico laboda grbca (Cygnus olor), ki jo je novembra 2022 ob Tivolskem ribniku z ugrizom poškodoval pes, smo vrnili nazaj na ribnik,” so sporočili v Ljubljani.

Spomnimo, labodka je bila po ugrizu psa v novembru 2022 oskrbljena na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, od tam pa premeščena na zdravljenje in okrevanje v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muti.

Zdaj sporočajo, da se je zdravljenje uspešno zaključilo: “Po oceni veterinarja dr. Zlatka Goloba je ptica sposobna za življenje v naravi, zato je bila skladno z Uredbo o zatočišču za živali prosto živečih vrst premeščena nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta – na Tivolski ribnik.”

Ob tem obiskovalce parka in mimoidoče naprošajo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. S psi, ki morajo biti na povodcu, se pticam ne približujmo.

Labodka lahko zapusti gnezdo, če je motenj preveč

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica namreč gnezdo zapusti oz. preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni, kar domnevajo, da se je lani zgodilo labodjemu paru na Tivolskem ribniku. Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir.

Obiskovalce prosijo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo na Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj primerne hrane.


Človek s hranjenjem prostoživečih ptic obenem povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb. Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je opozorila tudi na prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic.

(Visited 104 times, 2 visits today)
Close