Avtor br;foto: shutterstock.com 11:12 dop OKOLJE

Portugalska okoljska agencija je dala zeleno luč rudniku litija

Rudnik na severu Portugalske bi lahko postal največji v zahodni Evropi in spodbudil rastočo industrijo električnih avtomobilov na stari celini.

Portugalska naj bi imela največja nahajališča litija na celini, ključne surovine za izdelavo baterij, ki poganjajo električna vozila.

Projekt Barroso na severu Portugalske, ki je v lasti britanske skupine Savannah Resources, je agencija odobrila, a pod več pogoji: omejeno odstranjevanje rastlinstva z območja projekta, prepoved črpanja vode iz bližnje reke in urejanje okolice po končanem pridobivanju litija. Poleg tega morajo pripraviti tudi “socialnoekonomski kompenzacijski paket” za občine, v katerih bo rudnik deloval.

Portugalska na poti k neodvisni oskrbi z litijem, kljub kritikam

Okoljevarstveniki in lokalna skupnost v vasi Covas do Barroso nasprotujejo projektu na podeželju. Izbrana lokacija »ni dobra,« ker je blizu naseljenih območij in predstavlja »tveganje onesnaženja,« je dejal Francisco Ferreira, predsednik okoljevarstvene skupine Zero.

Okoljski minister Duarte Cordeiro miri z besedami, da bo odločitev oblasti »zmanjšala vpliv na okolje«. Poleg projekta Savannah v bližini mesta Boticas portugalsko podjetje Lusorecursos načrtuje svoj projekt v sosednjem mestu Montalegre, medtem ko je vlada objavila mednarodni razpis za iskanje litija v šestih regijah na Portugalskem.

Jasni načrti EU

EU si prizadeva zgraditi lastno dobavno verigo za proizvodnjo električnih vozil, od rudarjenja surovin do gradnje tovarn baterij, saj si do leta 2035 postavlja rok za postopno opustitev prodaje novih vozil na fosilna goriva.

Vir: Bleckout News

(Visited 78 times, 1 visits today)
Close