11:53 dop AKTUALNO

Za kaj vse uporabljamo litij in kakšna je njegova vloga v naravi?

Litij so odkrili konec 18. stoletja na švedskem otoku. A šele leta 1855 so ga uspeli izločiti v večji količini s pomočjo elektrolize. Alkalno lahko kovino so odkrili v mineralu, kar verjetno pojasnjuje tudi poimenovanje – litij izvira iz grške besede za kamen – lithos.

Litij je mehka, srebrnkasta kovina z najnižjo gostoto. Močno reagira z vodo. Njegova najpomembnejša uporaba danes je v baterijah – tako v baterijah mobilnih telefonov kot prenosnih računalnikov, digitalnih fotoaparatov … in tudi električnih vozil. Uporablja se tudi v nekaterih baterijah, ki niso namenjene polnjenju, npr. v srčnih spodbujevalnikih, igračah, urah …

Litij kombinirajo z aluminijem in magnezijem, ki jima izboljša moč in optimizira težo. Magnezijevo litijeva spojina se uporablja za zaščito vojaških vozil, aluminijevo litijeva spojina pa za letala, kolesa in hitre vlake. Litijev oksid vsebujejo posebna stekla, litijev klorid pa se uporablja v klimatskih napravah in industrijskih sušilcih. Litijev stearat uporabljajo v temperaturno odpornih mazivih, litijev hidrid kot shranjevalnik hidrogena za gorivo, litijev karbonat pa v zdravilih za depresijo – čeprav naj učinek te spojine na možgane še ne bi bil popolnoma razumljen.

V naravi človek (še?) ne pozna litijeve vloge, je strupen, z izjemo v zelo majhnih odmerkih. Najdišč litija v naravi ni – je pa v majhnih količinah prisoten v kamninah. Največ ga proizvedejo v Čilu, proizvodnjo vršijo na t.i. litijevih poljih.

(Visited 698 times, 11 visits today)
Close