11:47 dop OKOLJE

Popis slovenskih metuljev, murnov in kobilic – ter travnikov!

Letošnjo sezono v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) niso popisovali le ptic, temveč tudi poljskega murna, kobilice, metulje in vegetacijo.

Hkrati s popisi so pričeli tudi z iskanjem dobro ohranjenih, vrstno bogatih travnikov, s katerih bi želeli v naslednjih letih pobirati semena za semensko banko.

Popise opravljajo na travnikih, ki jih bodo letos pričeli obnavljati z zelenim mulčem in semenskimi mešanicami, ter na travnikih, od koder bodo dobili ves ta semenski material. Te površine se nahajajo na Goričkem, v Julijskih Alpah, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju ter ob Dravi.

V pripravi je, kot povedo, tudi portal travnikov, kjer bodo travniki predstavljeni s fotografijo, podatki o velikosti, habitatnem tipu in ohranjenosti. V letošnjem jesensko-zimskem času bodo obiskali njihove lastnike in obdelovalce, da pridobijo njihova soglasja za nabiranje semen.

“Tudi nekaj semenskih mešanic smo že nabrali, z nabiranjem pa nadaljujemo v avgustu, ko bo spekter semen drugačen,” v DOPPS opišejo le nekatere od številnih aktivnostih, ki so jih v letošnjem letu izvajali v okviru projekta Life for Seeds (skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije, Javnim zavodom Triglavski narodni park, Notranjskim regijskim parkom in Javnim zavodom Krajinski park Goričko.

(Visited 108 times, 3 visits today)
Close