Pomagajte popisati divje kostanje in oceniti zdravje dreves

24 septembra, 2020

Promocijska kampanja projekta »Noč ima svojo moč« je v Mednarodnem letu zdravja rastlin zasnovana kot projekt za državljane, v okviru katerega se po vsej Sloveniji izvaja enak eksperiment – popis divjih kostanjev in ocena zdravja dreves.

Zadnji novembrski petek se bo zgodila tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Takrat se po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata ustanov, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika. Na ta dan bo po Sloveniji že tretje leto zapored izveden projekt ‘Noč ima svojo moč’.

 

Napad kostanjevega bakterijskega skorjemora

Divji kostanj lahko prizadenejo številne bolezni, v Sloveniji se jim je v zadnjem desetletju pridružil »kostanjev bakterijski skorjemor«. Bakterija z imenom Pseudomonas syringae pv. aesculi, povzroča poškodbe in odmiranje dreves. Divji kostanji (Aesculus spp.) so edini znani gostitelji te bakterije. Bakterije verjetno dobro preživijo tudi na površini drugih rastlin, vendar zbolijo le divji kostanji. Bakterija povzroči bolezen tako, da vstopi skozi rane ali naravne odprtine drevesa in se množi v medceličnem prostoru rastlinskih tkiv.

Bolezen je razširjena v mnogih državah Evrope. O njej so poročali tudi iz Indije. V letu 2018 so jo z laboratorijskimi testi potrdili tudi v Ljubljani. Lani so jo v okviru Euphresco projekta Urban Trees opazili tudi drugje po Sloveniji.

Pri popisu lahko sodelujete tudi vi, več informacij si lahko preberete tukaj.

 

Vir: Noč ima svojo moč

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 61 times, 1 visits today)