7:41 dop OKOLJE

Po poti odpadkov: kaj se zgodi z odvrženo pločevinko piva?

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z odpadkom, ki ste ga odvrgli v zabojnik pred hišo? Za večino ljudi se je pot odpadka tam zaključila, a v resnici je to njegov začetek do novega izdelka oz. prvi del poti do odlagališča ali sežigalnice.

Šli smo po sledi 10 različnih odpadkov in preverili njihovo pot od zabojnika do … Tokrat smo pogledali pločevinko piva …

Izpraznjena pločevinka piva je odslužila svojemu namenu in zato sodi v rumen zabojnik za embalažo, ki ga komunalno podjetje odpelje v sortirnico, kjer embalažo sortirajo.

Pločevinko piva se lahko reciklira znova in znova

Aluminijaste pločevinke ločijo od ostale embalaže in morebitnih onesnaževal ter združijo v bale, ki jih prepeljejo v obrat za recikliranje aluminija. Pločevinke namočijo v kislino, da odstranijo vse barve in napise, potem jih zdrobijo na manjše delce in stalijo v livarski peči. Staljen aluminij vlivajo v kalupe, da izdelajo zlitine iz katerih potem naredijo nove izdelke.

Velika prednost aluminija je v tem, da ga lahko reciklirajo vedno znova in pri tem ne izgublja svojih lastnosti. Zahvaljujoč njegovim lastnostim se lahko izdelajo med drugim tudi nove pločevinke za različne pijače, ne da bi uporabili nove surovine.

Spremljajte tudi ostale odpadke v naši poletni rubriki Po poti odpadkov.

(Visited 289 times, 5 visits today)
Close