Avtor br; foto: shutterstock.com 6:11 pop OKOLJE

Plastikoza: Nova bolezen, ki jo morskim pticam povzroča plastika

Pri morskih pticah so odkrili novo bolezen, ki jo povzroča izključno plastika v okolju.

Ptice, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo bolezen, imenovano plastikoza, imajo brazgotine na prebavilih zaradi zaužitja plastičnih odpadkov, pravijo znanstveniki iz Naravoslovnega muzeja v Londonu.

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Journal of Hazardous Materials, so znanstveniki zapisali, da je onesnaženje s plastiko tako razširjeno, da so brazgotine na prebavilih zaznali pri različnih starostih ptic. Že mlade ptice imajo to bolezen in domnevajo, da so starši hranili mladičke s hrano, ki je vsebovala plastiko.

Več plastike kot ptica zaužije, več brazgotin ima

Znanstveniki, vključno z dr. Alexom Bondom in dr. Jennifer Lavers iz Naravoslovnega muzeja, so preučevali vražje viharnike z avstralskega otoka Lord Howe, da bi preučili razmerje med zaužito plastiko in proventrikularnim organom – prvim delom ptičjega želodca. Ugotovili so, da več plastike kot je ptica zaužila, več brazgotin je imela.

Bolezen lahko povzroči postopno razgradnjo tubularnih žlez v preventrikulu. Izguba teh žlez lahko povzroči, da postanejo ptice bolj ranljive za okužbe in zajedavce ter vpliva na njihovo sposobnost prebavljanja hrane in absorpcije nekaterih vitaminov.

Kako razširjena je plastikoza?

Glavni kustos, zadolžen za ptice v Naravoslovnem muzeju, je dejal: »Čeprav so te ptice na zunaj videti zdrave, se ne počutijo dobro. Ta študija je prva, v kateri je bilo želodčno tkivo raziskano na tak način in kaže, da lahko uživanje plastike resno poškoduje prebavni sistem ptic.«

Znanstveniki so preučevali samo eno vrsto ptic v enem delu sveta, a verjamejo, da je verjetno prizadetih več vrst, in pravijo, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, kako razširjena je plastikoza.

Vir: The Guardian

(Visited 73 times, 2 visits today)
Close