Avtor BR; foto: shutterstock.com 7:55 dop OKOLJE

Večina plastičnih odpadkov, ki pristanejo v morju, ostane v globinah

Čistilne akcije, ki se osredotočajo na odstranjevanje plastičnih odpadkov s plaže in plitve vode, zelo malo storijo za odstranitev večino plastike, ki pride v morja.

V zadnjih desetletjih so bili narejeni veliki koraki v izboljšanje tehnologij za čiščenje morja, a v njegovih globinah še vedno ostajajo odpadki.

Nove naprave so bile videti kot potencialna orodja za zbiranje odpadkov, a se je izkazalo kot precej neučinkovito. Na svetovni ravni je 80 % morskih odpadkov iz plastike in velika večina teh odpadkov leži na morskem dnu.

Ocenjuje se, da lahka plavajoča plastika predstavljaje le 0,2 % celotne količine vnesene plastike v morje, medtem ko je večina plastike v morskih sedimentih, na globinah med 200 m in 2000 m.

Škoda na občutljivem ekosistemu v globinah

Kopičenje odpadkov v habitatih, kot so koralni grebeni, ki so še posebej občutljivi na fizične vplive in prizadevanja za odstranitev plastike iz teh sistemov lahko povzroči škodo, od uničenja habitata do motenj v delovanju ekosistema. Čiščenja je zato treba načrtovati in izvajati ob skrbnem upoštevanju ekoloških omejitev.

Različne možnosti čiščenja morskega dna

Čeprav lahko „ribolov za odpadke“, s pridneno vlečno mrežo pobere velike količine odpadkov, njihove uničujoče in trajne učinke na bentoško biotsko raznovrstnost pomeni, da se ne sme obravnavati kot rešitev za morske odpadke.

Primernejše, a z določenimi omejitvami so tudi metode, ki vključujejo potapljače, podvodna vozila s kamerami in sonarji ter plovila z daljinsko vodenim vozilom, ki so opremljena s prijemali.

Naprednejši pristopi

Z uporabo sodobne tehnologije, ki se trenutno razvija in je namenjena za čiščenje največ do globine 100 m, se le ta lahko uporabljajo le v majhnem delu voda EU: približno 900 000 km2 od skupno 5 300 000 km2.

Opazovanje morskega dna, zlasti v globokem morju ter iskanje odpadkov je lahko zahtevno in drago. Uporaba naprav za daljinsko upravljanje je prav tako odvisna na okoljskih razmer (vidljivost, hitrost morskega toka). Na primer, če je vreme ugodno, traja približno eno uro, da se naprava potopi na 1000 m globine. Za vsako lokacijo bi potrebovali od 6 do 12 ur, da doseže dno in izvede nekaj uspešnih potopov ter odstrani odpadke.

Stroški tehnologije, ki se uporablja za čiščenje

Čiščenje morskega dna je izjemno drago in stroški naraščajo z globino. Ocenjeni stroški uporabe teh metod bi lahko narasli na več kot 29.000 EUR/dan, za čiščenje globlje od 1000 m.

Glede na trenutno situacijo Oceana priporoča:
• Sedanja prizadevanja, financiranje in predpisi morajo biti usmerjeni k rešitvi na zgornji del verige (pred potrošnjo), da se zaustavi onesnaževanje s plastiko pri viru.
• Od proizvajalcev je treba zahtevati uporabo vseh obstoječih mehanizmov preprečevanja smetenja, kot so sistemi vračanja embalaže, preprečevanje nepotrebne embalaže ter rešitve za večkratno uporabo in ponovno polnjenje. Embalaža za enkratno uporabo mora postati izjema.
• S čiščenjem se lahko odstrani že nakopičene odpadke na morskem dnu, a le če se z njim ne poškoduje habitatov in vrst.

Vir: Oceana

(Visited 39 times, 4 visits today)
Close