6:00 pop OKOLJE

Opice izkoriščajo in trpinčijo za proizvodnjo kokosovih izdelkov

Mnogi ljudje, ki želijo biti okolju prijazni, izberejo kokosovo mleko namesto kravjega mleka, ker ne želijo podpirati surovosti do živali. Toda preiskava PETA Azije razkriva, da se prestrašene mlade opice na Tajskem privezane, nasilno trenirane in prisiljene v plezanje in nabiranje kokosovih orehov za izdelavo kokosovega mleka, mesa, moke, olja in drugih izdelkov.

Preiskovalci organizacije PETA Azije so obiskali osem kmetij, na katerih so opice prisiljene nabirati kokosove orehe – vključno s tistimi za največje tajske proizvajalce kokosovega mleka, Aroy-D in Chaokoh. Opice so privezane za vrat s kovinskim ovratnikom, prisiljene, da se vzpenjajo po drevesih in naberejo do 1.000 kokosov na dan. Težke kokose sukajo, dokler ne padejo z visokih dreves na tla. Če se opice poskušajo upirati delu ali so napadalne, jim porujejo tudi zobe.

Kupci ne želijo izdelkov na račun izkoriščanja opic

Potem ko je PETA opozoril na položaj, se je Cost Plus World Market odločil, da bo prenehal prodajati kokosovo mleko Chaokoh, blagovna znamka Ahold Delhaize in njena družina blagovnih znamk (med njimi Giant Food, Food Lion, Stop & Shop in Hannaford v ZDA in Albert Heijn na Nizozemskem), od katerih so nekateri prodajali kokosovo mleko blagovne znamke Aroy-D in Chaokoh.

Skupno več kot 25.000 trgovin ne bo več kupovalo izdelkov teh blagovnih znamk, večina pa ne bo več kupovala izdelkov iz kokosovih orehov, ki izvirajo iz Tajske.

Drugje po svetu bolj humani

V Braziliji, Kolumbiji in na Havajih nabirajo kokosove orehe po humanih metodah, s pomočjo hidravličnih dvigal nameščenih na traktor, vrvi, lestve, ploščadi ali pa sadijo pritlikava kokosova drevesa. Raziskave so pokazale, da so te metode boljše od opic, ki ne znajo razlikovati med zrelim in nezrelim sadežem.

Kokosova voda navadno izvira iz kokosov, gojenih na pritlikavih drevesih, vključno s sorto Nam Hom. Toda to ne pomeni nujno, da se opice ne bodo uporabljale za nabiranje kokosov. PETA pa je potrdila, da je Harmless Harvest med podjetji, ki ne uporabljajo opic za pridobivanje kokosove vode.

Pomembno je, da naslednjič pred nakupom izdelkov iz kokosa preverite, kdo je proizvajalec in kako human je pri proizvodnji izdelkov.

Vir: PETA

(Visited 434 times, 1 visits today)
Close