Avtor BR; foto: Enaleia.com 8:00 dop OKOLJE

Okoljski junaki: Lefteris Arapakis rešuje morske ekosisteme plastike in izobražuje ribiče

Po svetu je veliko posameznikov, ki so odločeni s svojimi dejanji spremeniti svet na bolje, med njimi je tudi Lefteris Arapakis.

Pred leti se je Lefteris Arapakis začel zavedati, da prekomerni ribolov in onesnaževanje morja s plastiko škodita grškemu ribištvu.

Številni ribiči so vse pogosteje vlekli ribiške mreže iz morja, ki so bile polne plastičnih odpadkov namesto rib. Zato se je odločil, da bo ukrepal.

Ustanovil je organizacijo Enaleia, katere cilj so oceani brez plastike, zaščita morskih ekosistemov, okrepiti lokalne ribiške skupnosti in vključiti zbrano morsko plastiko v krožno gospodarstvo ter zagotoviti, da le ta nikoli več ne končal v morju.

Vsak mesec odstranijo iz morja več ton plastike

V vseh projektih izobražujejo ribiče o trajnostnih tehnikah ribolova, blažijo nastalo situacijo s spodbudo, da ribiči prinesejo plastiko iz morja ter preprečujejo nadaljnje onesnaževanje tako, da jih spodbujajo, da svojo odsluženo ribiško opremo oddajo organizaciji, da le ta ne pristane v morju ali na odlagališču.

S pomočjo projekta Sredozemsko čiščenje, v katerem dnevno sodeluje več kot 1500 ribičev, mesečno odstranijo približno 12 ton plastike iz morja. Poleg tega Enaleia sodeluje z organizacijo Healthy Seas, ki zavrženo plastiko spreminja v nove izdelke, kot so preproge in nogavice.

Vir: Enaleia

(Visited 85 times, 3 visits today)
Close