11:28 dop OKOLJE

Nove dobre prakse za morje z več ribami in manj plastike

Grožnja, da bo do leta 2050 v morju več rib kot plastike, je vse bolj realna, pa čeprav že dolgo časa vemo za ta scenarij napovedi prihodnosti svetovnih oceanov in morij.

Po svetu vznika vse več inovativnih pristopov k reševanju problema plastike v morju in nekateri so iz idej zrasli v prakso – tokrat predstavljamo dve dobri praksi iz Evrope.

Plastikožerec iz italijanske Genove

V Italiji imajo, kot večinoma povsod, največji problem s plastiko. Ta predstavlja prek 70 % delež vseh odpadkov v morju. V Genovi so predstavili kampanjo Morje idej za naše vode, v tem sklopu pa tudi inovativno napravo, ki bo delovala skupaj z dronom (lovcem na odpadke) za čiste vode v zalivu.

Naprava je neke vrste sesalnik za odpadke, skupaj z zračnim iskanjem odpadkov pa naj bi učinkovito čistila površino morja.

Ribji vrtci

Še ena praksa, ki se je izkazala za učinkovito, pa je gojenje rib v t.i. ribjih vrtcih. Nedavno je organizacija WWF razglasila za najuspešnejšega pri tej praksi Kopenhagen, pristanišče ima namreč kar 100 ribjih vrtcev – do česar so prišli v enem letu, odkar je prvega namestila okoljska organizacija.

Kaj pa sploh je ribji vrtec? Gre za kletke, polne školjk, ki služijo kot varno okolje za mlade ribice, kjer so na varnem pred plenilci. Uradni naziv je biokoče, so pa patentiran izum francoske družbe Ecocean.

S tem prispevajo, da bo v morju več rib kot plastike.

(Visited 116 times, 6 visits today)
Close