5:59 pop OKOLJE

Na Unescovih zaščitenih območjih kar petina znanih vrst živali, tudi ogroženih

Strokovnjaki ugotavljajo, da se na vseh območjih z Unescovega seznama svetovne dediščine – vse od velikega koralnega grebena pa do kazaške stepe – pojavlja veliko število živalskih in rastlinskih vrst.

Po ugotovitvah raziskav je na teh območjih moč najti skoraj tri četrtine vseh poznanih vrst ptic, dve tretjini sesalcev in več kot polovico vrst koral, četudi ta področja prekrivajo manj kot odstotek planeta.

Dom za najbolj ogrožene živali na svetu

V 1,157 zaščitenih Unescovih območjih svetovne dediščine, ki se nahajajo v skoraj vseh državah sveta, živijo nekatere od najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu, kot so javanski nosorog, kalifornijska pliskavka in rožnati galapaški legvan, kot tudi več kot polovica vseh gorskih goril in sumatranskih orangutanov.

Zajete so tudi številne migracijske poti živali, od ptic selivk vzdolž vzhodnega Atlantika do slonov in antilop na afriškem kontinentu.

Tudi rastlinskih vrst je na teh območjih v izobilju – od najvišjega drevesa na svetu, obalne sekvoje, ki se ponaša s 115 metri višine, do zajedavske rastline Rafflesia arnoldii, največjega cveta, katerega vonj spominja na mrhovino.

Zavarovane predele bi morali aktivno ohranjati

A strokovnjaki opozarjajo, da tudi ta edinstvena območja narave niso imuna na podnebne spremembe in posledice človeškega ravnanja. Marsikateri zgoraj omenjeni vrsti namreč kljub vsemu grozi izumrtje, zato bi morale države po mnenju mnogih nameniti več pozornosti aktivnemu ohranjanju Unescovih zavarovanih območij in s tem preprečevanju izumiranja vrst. Pri tem je bistvenega pomena vključevanje tovrstnih ukrepov tudi v uradne zakonodaje in predpise ter s tem spodbujanje dejanskih praktičnih ukrepov.

(Visited 24 times, 3 visits today)
Close