3:58 pop OKOLJE

LandArt – ko narava piše zgodbe

Zavetišče za živali, slamnato notno črtovje, tunel, jin in jang – take in številne druge podobne mojstrovine so od maja na ogled v Arboretumu Volčji Potok, kjer je letos potekal prvi LandArt, ustvarjanje skulptur v naravi z naravnimi materiali. Dogodek je v Sloveniji letos potekal prvič, sodelovali pa je 12 evropskih držav.
LandArt, delo z zemljo ali zemeljska umetnost je umetniško gibanje, ki je neločljivo povezano s krajino. Ustvarja se v naravi z uporabo naravnih materialov, kot so zemlja, kamen (prodniki, skale, kamni), organski mediji (hlodi, veje, listje) in voda z vnesenimi materiali, kot so bklopila veton, kovina, asfalt ali mineralni pigmenti. To ni umeščanje skulptur v pokrajino, to je nastajanje skulptur po ‘nareku’ pokrajine z materiali, ki so v pokrajini. Landart je bil v organizaciji Arboretuma Volčji Potok in Biotehniškega centra Naklo potekal prvič. Floristi iz 12 evropskih držav (Belgija, Francija, Madžarska, Italija, Srbija, Španija, Švedska, Hrvaška, Slovaška, Anglija, Slovenija) in Kitajske so ustvarjali naravne kreacije, ki bodo dopolnjevale naravno lepoto gozda v Arboretumu vse do januarja 2017.

Pravila LandArta so jasna: del gradiv si vsaka ekipa priskrbi sama, del, ki je za vse enak, pa ostane skrivnost do samega začetka ustvarjanja. V Arboretumu je bil pripravljen naravni material (veje, leseni nažagani trakovi, lubje, naravni strešniki, skale, manjša debla, vrvi, žaklovina, sadike okrasnih zunanjih rastlin), ki je na razpolago ekipam. Ustvarjalci pa so dobili tudi žico, saj bodo skulpture na ogled do januarja 2017.

Na sprehodu po Arboretumu Volčji Potok boste med drugim zasledili tunel; delo mlade Britanke, ki je v okviru projekta Landart ustvarjala prvič.
»Želela sem ustvariti nekaj igrivega, interaktivnega, kot je npr. tunel v gozd. Dovolj je visok, da gredo skozenj odrasli, pa tudi otroci, ki se v njem počutijo odrasle. Pri Landartu sodelujem prvič in res mi je všeč, saj rada izdelujem stvari z rokami. Prav tako pa mi je všeč okolje tu; Slovenije čudovita, prelepa – tako sveža in odprta. In vsi so izredno gostoljubni,« pove Catherine Browne. Tunel je tako povezava med prihodnostjo (na odprtem delu) in preteklostjo (v gozdu). Catherine je ob tem vodila želja, da bi se v tunelu igrali predvsem starejši, dedki in babice, ki bi otrokom pokazali, kaj je prava igra, in da za igro ne potrebujejo računalnikov, temveč naravo.
Arboretum Volčji Potok je pogosto prizorišče takšnih in drugačnih koncertov. Tudi tistih, zvoki katerih prihajajo iz narave, ki nas obdaja.
»Ni lepšega kot posedanje v neokrnjeni naravi in hkrati v miru in tišini poslušati ptičji spev, zato sva ustvarila klopco in med drevjem notni zapis, ki predstavlja najlepšo glasbo narave, ptičje petje,« sta o kreaciji prizorišča glasbe na prostem povedala ustvarjalca, Jaroslav Záhorák in Katarina Svorčiková iz Slovaške.

Ob opazovanju naravnih kreacij, ki so nastale v okviru projekta Landart, boste opazili simbol, ki ste ga zagotovo že srečali jin in jang.
Kot povesta Jingmin Liu in Mengijao Tian ‘Ariel’ iz Kitajske, je tradicija globoko zasidrana v njihovi umetnosti. »Tako sva ustvarili manjši in večji yin-yang simbol, v katerega sva vpletli še rdečo moško barvo in zeleno žensko barvo. Nasprotja so vsepovsod, tako tudi najina simbola povezujeta nasprotna pola, nebo (drevesa) in zemljo (listje, kritina in slama).»

Gostom iz tujine so pomagali študentje Biotehniškega centra Naklo, Višje strokovne šole programa Hortikultura. Predavatelji so dogodek vključili v izobraževanje, in tako na inovativativen način izpeljali učni program pri predmetu Oblikovanje in urejanje prostora z rastlinami na terenu. Hkrati je to za študente bila enkratna izkušnja, saj so delali s floristi, utrjujevali in nadgrajevali svoje strokovno znanje ter angleški jezik. Obenem pa je to bila spodbuda k družbeni odgovornosti in trajnostni naravnanosti.

(Visited 380 times, 2 visits today)
Close