12:30 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO, OKOLJE

Konec tedna dve akciji sajenja dreves na Krasu za prostovoljce

Združeni v cilju pospešiti obnovo pogorelih gozdov na Krasu, da bodo lahko ponovno opravljali za okolje in planet nepogrešljivo funkcijo zelenih pljuč, nudili dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam ter zniževali vpliv negativnih podnebnih sprememb na okolje, Center za obnovo pogorelega Krasa tudi letos organizira dve večji akciji sadnje sadik gozdnega drevja za prostovoljce.

“Počakali smo na primeren jesenski čas, da lahko nadaljujemo z obnovo pogorelega gozda in pomagamo naravi, da si čim prej opomore po uničujočem požaru, ki je lani julija povsem spremenil podobo goriškega in dela komenskega Krasa,” sporočajo iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Pod strokovnim vodstvom predstavnikov Zavoda za gozdove Slovenije bodo posadili 50.000 sadik toploljubnih listavcev na 26 hektarjih.

Veliko že narejenega, zdaj naslednji akciji za prostovoljce

“Z akcijami obnove gozda na skrbno izbranih območjih, kjer je prišlo do popolnega uničenja vegetacije in je teren izpostavljen eroziji ter razraščanju tujerodnih invazivk, smo s skupnimi močmi doslej posadili skoraj 20.000 sadik gozdnega drevja na 15 hektarjih površin ter posejali 1,2 tone semena na 127 hektarjih,” so povedal o dosedanjih akcijah organizatorji.

Zdaj so zasnovali dve večji jesenski akciji, na kateri vabijo prostovoljce: Pri Pomniku miru na Cerju v občini Miren – Kostanjevica v petek, 24. novembra 2023, ob 9. uri,
in v soboto, 25. novembra 2023, ob 9. uri.

Zaradi boljše organizacije dogodkov so obvezne prijave do vključno 22. 11. 2023., na spletni strani www.skupajzakras.si.

Organizatorji dogodka bodo poskrbeli za sadike, topel obrok in pijačo. Udeleženci naj imajo terensko obutev, vremenskim razmeram primerna oblačila in orodje za sajenje (zaščitne rokavice, kramp, motika …). V primeru slabega vremena bosta akciji prestavljeni za en teden, na 1. in 2. december, vsi prijavljeni udeleženci bodo o tem pravočasno obveščeni, še sporočajo.

(Visited 111 times, 3 visits today)
Close