Avtor BR; foto. shutterstock.com 8:22 dop OKOLJE

Je sploh mogoče zaščititi zdrava, stara in pomembna drevesa pred sečnjo?

Potem ko je bilo nedavno posekano slavno drevo Sycamore Gap, aktivisti v Združenem kraljestvu opozarjajo, da je treba narediti več za zaščito drevesne dediščine v državi.

Za starodavna, zdrava, lepa in ekološko pomembna drevesa, ki se znajdejo v napoto pri različnih načrtih mestnih oblasti, ni milosti. Tudi pri nas.

»Pravni sistem v Združenem kraljestvu je zasnovan tako, da drevesa nimajo sama po sebi pravnega statusa,« pravi Brontie Ansell, višja predavateljica na Pravni fakulteti v Essexu in soustanoviteljica Lawyers for Nature, skupine za pravne kampanje zagovarjanje pravic do narave v Združenem kraljestvu.

To pomeni, da na splošno pravice do rasti ali poseka nad drevesom pripadajo tistemu, ki je lastnik zemlje, v kateri je zakoreninjeno, ne da bi se upoštevala njegova intrinzična vrednost kot živo bitje ali kulturna ali ekološka namembnost.

Le 2 % dreves ima pravno zaščito

»Kar 98 % vseh dreves je le kot sestavni del zemljiške pravice,« pojasni Ansellova. Izjema so drevesa, ki so jih lokalne oblasti označile za zavarovana z odredbo o ohranitvi dreves. Te označbe v bistvu povedo, da je javni organ odločil, da ima določeno drevo uporabno vrednost, olepševalno vrednost ali zgodovinsko vrednost in da obstajajo posledice za njegov posek.

»Ko torej posekate drevo, ki je pomembno, lahko nekoga pošljete v zapor, lahko ga oglobite s tremi tisočaki, lahko ga javno osramotite, a drevo je že posekano,« pojasni sogovornica.

Bodo v prihodnosti stara drevesa sploh še obstala?

Strokovnjaki opozorijo na težavo v nasledstvu. Brez skrbi za mlajša drevesa, ki jih imamo, ne bo starih dreves v prihodnosti.

»Sajenje dreves je šele začetek, nato moramo zagotoviti, da pride do zrelosti skozi proces nege drevesa,« pravi John Parker, izvršni direktor Arboricultural Association. »In glavna stvar je, da vzdrževanje dreves ni posebej privlačna. Sajenje dreves je seksi, radi rečemo: ‘Hej, posadimo 10.000 dreves.’ Toda še noben politik ni pridobil glasov z besedami: ‘Naslednje leto bom pravilno pomulčil 20.000 dreves.’«

Čas je za spremembe

Spremeniti se bo moral naš odnos do dreves in predvsem razmislek, kako pomembna so za nas. »V trenutnih razmerah je treba preprečiti izgubo katerega koli starega, zdravega in pomembnega drevesa, ki se ji je mogoče izogniti,« zaključi Steve Marsh, tiskovni predstavnik sklada Woodland Trust.

Vir: The Guardian

(Visited 66 times, 1 visits today)
Close