7:00 pop OKOLJE

Izračunali so: Kolikšno korist nam prinašajo drevesa?

Varšava se je odločila, da bo preverila, kolikšen je izračun koristi dreves z izboljšanjem kakovosti zraka in zdravja prebivalcev. Odgovor je ocenjen na približno 37,5 milijona evrov letno, do teh številk so prišli s pomočjo raziskave.

Varšava je skupaj z ekipo znanstvenikov z Varšavske univerze za znanosti o življenju, izvedla podrobno analizo izbranih “storitev” ekosistemov, ki jih zagotavljajo drevesa v okrožju Wola.

“Storitve dreves” so odvisne od njihove vrste in starosti in nam sporočajo: koliko kisika proizvedejo na leto, koliko ogljikovega dioksida iz ozračja absorbirajo in kako dobro očistijo zrak pred različnimi onesnaževali (dušikov dioksid, žveplov dioksid in prašnimi delci).

Izračun koristi dreves

Pilotna študija je preučila 1300 dreves v določenem okrožju in postalo je jasno, da prispevajo k odstranjevanju približno 440 kg škodljivih snovi iz zraka v enem letu. Poleg tega proizvedejo več kot 50 ton kisika, absorbirajo in shranijo 20 ton ogljikovega dioksida. Najpomembnejši rezultat “dela” dreves – čiščenje zraka – znaša približno 5,5 tisoč evrov omenjeni skupini dreves.

9 milijonov dreves “dela” 24 ur na dan, da je zrak v Varšavi čistejši

Kot je pojasnil župan Rafał Trzaskowski, je težko natančno oceniti vrednost “storitve” za vseh 9 milijonov dreves, ki rastejo v Varšavi, saj rastejo v različnih pogojih, vendar groba ocena kaže na najmanj 37,5 milijona evrov letno.

Drevesa pozitivno vplivajo tudi na počutje

Dr. Marzena Suchocka, strokovnjakinja iz raziskovalne skupine Varšavske univerze za znanosti o življenju, je opozorila na koristi zelenja za telesno in duševno zdravje. Več kot je v okolici zelenja, bolje se človek tam počuti. Opozorila je še na dejstvo, da so denimo v Liverpoolu cene stanovanj v bližini parkov višje za 40 %. In zdaj vemo, da za to obstaja dober razlog.

 

Vir: The Mayor EU

(Visited 791 times, 1 visits today)
Close