Avtor BR; foto: adobestock 8:05 dop OKOLJE

Fitofarmacevtska sredstva v Sloveniji: Parafinsko olje zaduši pršice in žuželke

Na osmem mestu med najpogostejšimi aktivnimi snovmi v FFS, ki so bile dane na trg v Sloveniji v letu 2021, je parafinsko olje. Na trg je bilo dano več kot 26 ton te aktivne snovi.

Aktivna snov parafinsko olje je v akaricidih (za zatiranje pršic), insekticidih (za zatiranje žuželk) in fungicidih (za zatiranje gliv). Njegov fizikalni način delovanja škodljive žuželke in pršice prekrije s tanko prevleko olja, ki je nepropustna za zrak, ter tako onemogoči dostop kisika in posledično povzroči zadušitev.

Preverili smo Seznam registriranih fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji, v katerih je aktivna snov parafinsko olje. Ta je v Belo olje karsia (akaricid), Frutapon (akaricid), Ovitex, (akaricid, insekticid), Promanal AF Neu, (insekticid) in Red fox (akaricid, fungicid).

Vpliv na okolje in ljudi

Na embalaži vseh FFS, ki vsebujejo parafinsko olje piše, da so škodljivi za vodne organizme, zato morajo uporabniki pri tretiranju rastlin upoštevati netretiran pas (od 15m do 40m) od meje brega voda 1. in 2. reda. Prav tako se ne sme embalaže in naprav za nanašanje čistiti ali izplakovati v bližini površinskih voda. Preprečiti je treba onesnaženje preko drenažnih in odtočnih jarkov na kmetijskih zemljiščih in cestah.

Na embalaži sredstva Red Fox še piše, da je njegova uporaba dovoljena po zaključni zimski rezi in vezi, da mu delavci v vinogradu ne bi bili izpostavljeni.

Parafinsko olje nevarno za čebele

Tudi na Seznamu FFS, nevarnih za čebele je Red Fox ki vsebuje poleg parafinskega olja tudi baker v obliki bakrovega oksida. Zato uporabniki z njim ne smejo tretirati rastlin med cvetenjem, v času paše čebel in morajo pred tretiranjem odstraniti cvetoči plevel iz nasadov.

Preverite tudi ostala fitofarmacevtska sredstva v Sloveniji in spremljate našo tedensko rubriko aktivnih snovi TULE.

(Visited 74 times, 1 visits today)
Close