12:00 pop OKOLJE

Dogovor o zaščiti narave – bo končno dejansko zaščitena ali spet le na papirju?

Na vrhu ZN o biotski raznovrstnosti COP15 v Montrealu v Kanadi so se države dogovorile, da bodo do leta 2030 zaščitile naravo tretjine planeta.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozdravil dogovor in dejal: »Končno začenjamo sklepati mirovni pakt z naravo.«

Glavne točke dogovora

  • Ohranjanje, izboljšanje in obnavljanje ekosistemov, vključno z zaustavitvijo izumiranja vrst in ohranjanjem genske raznovrstnosti.
  • »Trajnostna raba« biotske raznovrstnosti – zagotavljanje, da lahko vrste in habitati zagotavljajo storitve, ki jih potrebuje človek, kot sta hrana in čista voda.
  • Zagotavljanje, da se koristi virov iz narave, kot so zdravila, pridobljena iz rastlin, delijo pravično in enakopravno ter da so zaščitene pravice domorodnih ljudstev.
  • Plačevanje in vlaganje virov v biotsko raznovrstnost: zagotavljanje, da denar in prizadevanja za ohranjanje pridejo tja, kjer so potrebni.

Sue Lieberman iz Društva za ohranjanje divjih živali je dejala, da je bil sporazum kompromis in, čeprav je imel več dobrih in težko pričakovanih elementov, bi lahko šel še dlje, »da bi resnično preoblikoval naš odnos do narave in ustavil naše uničevanje ekosistemov, habitatov in vrst.«

Vir: BBC

(Visited 44 times, 1 visits today)
Close