Avtor br; foto: shutterstock.com 11:02 dop OKOLJE

Dobra novica: S svojim cvetočim vrtom dokazano pomagate metuljem

Študijo je izvedel British Trust for Ornithology (BTO), skupaj s skoraj 8000 prostovoljci v shemi BTO Garden BirdWatch, ki poleg ptic tedensko beleži tudi druge vrtne divje živali.

V britanski študiji so ugotovili, da je 11 vrst metuljev, ki so jih spremljali več let, doživelo hitrejše povečanje populacije na domačih vrtovih Britancev, kot v drugih habitatih, npr. na travnikih.

Ugotovili so, da se je število travniškega lisarja in rjastega vihravčka povečalo za več kot 200 %. Število svetlega krhlikarja, dolgočrtega debeloglavčka, okatega rjavca, citrončka in zorice pa se je povečalo za 100 %.

Domači vrtovi so bistveni za ohranjanje biotske raznovrstnosti

Čeprav jih navadno najdemo na travnikih, so travniški lisar, rjasti vihravček in dolgočrti debeloglavček vse pogostejši obiskovalci domačih cvetočih vrtov. Ena od teorij je, da jim vrtovi nudijo zatočišče in možnost za hranjenje.

»Izredno spodbudno je videti, da vrtovi prispevajo k rasti populacije nekaterih razširjenih vrst metuljev v Združenem kraljestvu,« je povedala dr. Kate Plummer, višja raziskovalna ekologinja BTO in glavna avtorica prispevka. Dodala je še, da vse pogosteje ugotavljajo, da so vrtovi ključni za ohranjanje biotske raznovrstnosti, in te nove ugotovitve to zagotovo potrjujejo. Čeprav niso tako učinkoviti kot čebele, so metulji pomembni opraševalci tako na vrtovih kot na travnikih.

Kako privabiti metulje na vrt?

Da bi bil vaš domači vrt čim bolj privlačen za metulje, posadite dišeče trajnice na s soncem obsijani lokaciji, svetuje BTO.

Vir: GNN

(Visited 58 times, 1 visits today)
Close