12:09 pop OKOLJE

Divji kostanj v Sloveniji: sodelujte pri spremljanju zdravja dreves

Divji kostanj je bilo modno drevo v Sloveniji ob koncu 19. stoletja in je bilo množično sajeno ob cestah, na trgih, blizu cerkva, na gostilniških vrtovih, ob medkrajevnih cestah, v parkih in zasebnih vrtovih. Ostanki teh zasaditev imajo velik kulturni in zgodovinski pomen in mnogi so zaščiteni kot naravni spomeniki.

Promocijska kampanja projekta »Noč ima svojo moč« je v Mednarodnem letu zdravja rastlin zasnovana kot projekt za državljane, v okviru katerega se bo po vsej Sloveniji izvajal eksperiment – popisovanje divjega kostanja in ocenjevanje zdravja dreves.

Kostanjev bakterijski skorjemor opažen tudi v Sloveniji

Divji kostanj lahko prizadenejo številne bolezni, ki se jim je v Sloveniji v zadnjem desetletju pridružil »kostanjev bakterijski skorjemor«. Bakterija z imenom Pseudomonas syringae pv. aesculi, povzroča poškodbe in odmiranje dreves. Divji kostanji (Aesculus spp.) so edini znani gostitelji te bakterije. Bakterije verjetno dobro preživijo tudi na površini drugih rastlin, vendar zbolijo le divji kostanji. Bakterija povzroči bolezen tako, da vstopi skozi rane ali naravne odprtine drevesa in se množi v medceličnem prostoru rastlinskih tkiv. Bolezen je razširjena v mnogih državah Evrope. O njej so poročali tudi iz Indije. V letu 2018 so jo z laboratorijskimi testi potrdili v Ljubljani, v lanskem letu pa tudi drugje po Sloveniji.

Pomaga le sajenje zdravih dreves in odstranjevanje okuženih

Bakterijskih bolezni rastlin ne morejo zdraviti, saj za zdravljenje ni učinkovitih sredstev. Antibiotiki, ki se množično uporabljajo za zdravljenje človeških in živalskih bakterijskih bolezni, za zdravljenje rastlin niso primerni. Najpomembnejši ukrep omejevanja bolezni je nakup zdravih dreves iz držav, v katerih bolezen ni prisotna. Pravočasno odstranjevanje okuženih dreves in/ali njihovih delov je ključen ukrep za preprečevanje širjenja bolezni.

Strokovnjaki lahko izvedejo ustrezne ukrepe preprečevanja širjenja bolezni, le, če so seznanjeni z razširjenostjo divjega kostanja in zdravja dreves v Sloveniji. Za pridobitev tega znanja pa potrebujejo pomoč in sodelovanje pri projektu »Noč ima svojo moč«.


Vabljeni, da pomagate pri opazovanju in spremljanju zdravja dreves divjega kostanja. S tem boste omogočili celovit vpogled v stanje obolelosti divjega kostanja po Sloveniji. Vse podrobnosti o vseslovenskem eksperimentu najdete tukaj.

Vir: Noč raziskovalcev 2020

(Visited 1.409 times, 2 visits today)
Close