8:17 pop OKOLJE

Davčne olajšave za ponovno rabo in popravila tudi v Sloveniji?

Organizacije, ki si prizadevajo za etično potrošnjo, predvsem na področju zmanjševanja odpadkov, ponovne rabe, nadgradnje, popravil in drugih storitev, so pripravile Pobudo za spodbujanje ponovne rabe in popravil.

V Sloveniji v povprečju zavržemo 12,3 kg oblačil na prebivalca letno, je pokazala raziskava Obleka naredi človeka. Glede na svetovne trende lahko pričakujemo, da se količina odvrženega tekstila v prihodnosti ne bo zmanjševala, ampak le še povečevala.

Zato so se organizacije, Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenije, Focus, društvo za sonaraven razvoj in Zavod KNOF, ki se ukvarjajo z ozaveščanjem o problematiki tekstilne industrije, nenehnega povečevanja količine odpadkov in negativnega vpliva tekstilne industrije in odpadkov na podnebne spremembe, pripravile pobudo Vladi Republike Slovenije. V pobudi Vlado pozivajo, da akterjem v Sloveniji, ki delujejo v smeri zmanjšanja nastajanja odpadkov ter podaljševanja življenjske dobe oblačil in drugih predmetov, prizna določene olajšave.

Organizacije predlagajo:

  • Uvedbo 0 % stopnjo DDV pri prodaji, popravilu in predelavi izdelkov iz druge roke, saj je bil davek plačan pri nakupu novega izdelka;
  • nižjo stopnjo DDV za storitve popravila in nadgradnjo (upcycling) izdelkov;
  • nižjo stopnjo DDV na storitev popravila pohištva in druga popravila (bela tehnika, dežniki …).
  • uvedbo davčnih olajšav za podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo, popravilom in prodajo izdelkov iz druge roke.

Z znižanjem, ničnim davkom na dodano vrednost ali pomembnimi davčnimi olajšavami za storitve predelave in popravil ter prodajo blaga “iz druge roke” bi se ne le izboljšala kakovost okolja in učinkovitost izrabe virov, temveč tudi lokalno ustvarjanje novih, zelenih delovnih mest.

Dobra praksa s severa Evrope

Švedska je že leta 2017 znižala davek iz 25 % na 12 % za rabljena kolesa in oblačila, prav tako tudi na njihova popravila. Predvsem preko sistema davčnih olajšav, saj si prizadevajo za ničelno stopnjo odpadkov. To pomeni prehod iz recikliranja na ponovno uporabo. Prizadevanja so usmerili na čim večji poudarek na ponovno uporabo. Eno glavnih vodil je ozavestiti ljudi, da si kot potrošniki delijo in ponovno uporabijo vse vrste pripomočkov, oblačil, pohištva, njihove delovne prostore in celo domove.

Davčne olajšave na popravila so že vpeljali na Irskem, v Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem, Poljskem, Finskem in v Franciji. Podobno so take aktivnosti že udejanjene na Švedskem, v Avstriji in Španiji.

 

Vir: Obleka naredi človeka


Preberite tudi:

Pravica do popravila: novi izdelki bodo morali zdržati vsaj 10 let!

 

(Visited 139 times, 1 visits today)
Close