Pravica do popravila: novi izdelki bodo morali zdržati vsaj 10 let!

4 marca, 2021

Kupili ste nov pralni stroj. Ravno ko poteče garancija, se nekaj pokvari. Sami ne znate popraviti, nikogar ne morete dobiti, ki bi popravil za dokaj normalno ceno – ugotovite, da se bolj splača kupiti novega. Star pralni stroj pristane na globalnem kupu odpadkov. Tudi nov pralni stroj pa pomeni nov prispevek k obremenjevanju okolja. Je kdo, ki ga to ne jezi?

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

A, kot kaže, prihaja nova zakonodaja.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Proizvajalci bele tehnike in malih gospodinjskih aparatov pa tudi televizorjev, telefonov in računalnikov bodo morali v EU in Veliki Britaniji zagotoviti, da je naprave mogoče popraviti – in to do 10 let.

Evropski parlament je namreč  izglasoval pravico do popravila, s čimer želijo zmanjšati količino elektronskih odpadkov, ki je v zadnjih letih močno naraščala. Vsako leto v Evropi ustvarimo 16 kilogramov odpadne elektronike na osebo. Polovica so pokvarjeni gospodinjski aparati, Evropa pa reciklira le okoli 40 %.

Že od leta 2004 do 2012 se je delež aparatov, ki nehajo delovati v 5 letih, povežal s 3.5 na 8.3 %. Analiza odpadnih pralnih strojev je pokazalo, da je kar 10 % takšnih, ki še niso stari 5 let.

Problem je predstavljal tako način izdelave, zaradi katerega ni bilo možno enostavno popravilo, kot tudi pomanjkanje rezervnih delov.

Z novo zakonodajo bodo proizvajalci morali zagotoviti rezervne dele, navodila za uporabo pa bodo morala vključevati navodila za popravilo.

Pritisk okoljskih ministrov na proizvajalce:

Že leta 2019 so napovedovali, da naj bi državljani Evropske Unije in nekaterih držav ZDA kmalu dobili nekakšno ‘pravico do popravila’. Ta je sestavljena iz serije predlogov evropskih okoljskih ministrov, s katerimi želijo pritisniti na proizvajalce, da bi izdelovali stvari, ki trajajo dlje in jih je lažje popraviti. Predlogi se nanašajo na razsvetljavo, televizorje in belo tehniko. Proizvajalci so odgovarjali, da so predlagana pravila glede popravljivosti prestroga in bojo omejila inovacije.

 

Vir: independent

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 1.813 times, 1 visits today)