Bodo v Indijo uspeli vrniti geparde kot pri nas rise?

13 junija, 2021

Najhitrejša kopenska žival na svetu se bo vrnila v Indijo, več kot pol stoletja po tem, ko je na tem območju izumrla. Če bo šlo vse po sreči, bo novembra osem gepardov pripotovalo iz Južne Afrike v narodni park v Indiji.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Trenutno v naravi Južne Afrike, Namibije in Bocvane živi še približno 7000 gepardov. V Indiji pa je zadnji po nekaterih ocenah izumrl med leti 1967 in 1968. Največ je k upadu populacije gepardov v naravnem okolju pripomoglo načrtno iztrebljanje. K zmanjšanju števila teh spretnih mačk sta pripomogla tudi krčenje njihovega naravnega okolja in zmanjševanje populacije njihovega naravnega plena, predvsem divjih zajcev, gazel in indijske antilope.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Prihaja pet samcev in tri samice

Zdaj, pol stoletja po tragičnem mejniku, so indijske oblasti v končni fazi pogajanj z južnoafriškim rezervatom, da bodo v naravne parke v Indiji naselili prve primerke te mačke. Novembra naj bi jih v državo pripeljali prvih osem – pet samcev in tri samice. V naslednjih letih želijo skupno naseliti 40 gepardov. »Končno imamo sredstva in tudi prostor, kamor lahko to mačko naselimo,« je oznanil predstojnik inštituta, Jadvendradev Jhala. Geparde bodo naselili v nacionalni park Kuno v zvezni državi Madhia Pradeš, kjer nimajo naravnega sovražnika, je pa tam na voljo ogromno “lahkega” plena, kot so divji prašiči in antilope.

Bo projekt sploh uspel?

Nekateri poznavalci opozarjajo, da je projekt že v osnovi zgrešen: »Populacija gepardov bi se v Indiji dobro razvijala le, če bi bila omejena na zaprte naravne rezervate, kjer bi bili “kralji” gozdov. Vsi kraji, ki se zdaj omenjajo kot možne lokacije za nastanitev gepardov, pa so odprtega tipa,« opozarja Vincent van der Merwe, strokovnjak za ohranjanje gepardov iz Južne Afrike. Po njegovem mnenju bi bil primernejši park v hribovju Mukundara, ki je z mešanico gozdov in travnikov tudi sicer bolj podoben zdajšnjemu življenjskemu prostoru gepardov.

Vodilni indijski strokovnjak za ohranitev živalskih vrst K Ulhas Karanth pa je prepričan, da nobeden izmed predlaganih parkov ni najboljša izbira, saj po njegovi oceni gepardi potrebujejo zelo veliko območje, kjer ni ljudi, psov in niti leopardov ali tigrov, je pa dovolj potencialnega plena. A takega območja zaradi nenehnih pritiskov po povečevanju obdelovalnih površin v Indiji skorajda ni. Hkrati pa še opozarja: »Takšno naseljevanje gepardov, kot ga načrtuje omenjeni inštitut, neizogibno vodi v konflikte s človekom, ki se bodo slabo končali predvsem za geparde«.

 

Vir: BBC

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 130 times, 3 visits today)