11:56 dop OKOLJE

10 najbolj ogroženih živali in rastlin zaradi globalnega segrevanja

Katere živali in rastline so najbolj ogrožene zaradi segrevanja našega planeta? Raziskovalci, ki so pripravili novo poročilo z naslovom Feeling The Heat Svetovnega sklada za naravo (WWF), pozivajo k ukrepom za zaščito in obnovo habitatov od tropskih gozdov do travnikov z morsko travo ter k preoblikovanju kmetijstva in načina uporabe zemljišč.

Najbolj občutljive na segrevanje so korale

Tropske korale bo močno prizadel že dvig temperature za 1,5 °C, z globalnim segrevanjem za 2 °C bodo skoraj izginile. Temačna prihodnost je tudi pred kolonijami cesarskih pingvinov na Antarktiki, saj se iz leta v leto zmanjšuje njihov ledeni življenjski prostor.

Tanya Steele, izvršna direktorica WWF, je dejala: »Če želimo zagotoviti prihodnost nekaterih naših najbolj znanih vrst in življenjskih prostorov, pa tudi samih sebe, potem mora biti leto 2021 prelomno,« je dejala Tanya Steele, izvršna direktorica WWF.

Rastlinske in živalske vrste ogrožene po vsem svetu

Zaradi segrevanja ozračja bo postal priljubljeni pogled na preproge cvetočih navadnih zvončkov vse redkejši. Ogroženi so tudi opraševalci, še posebej čmrlji. Gorski zajci z belim kožuhom so vse lažji plen, saj jih plenilci opazijo že na daleč, ker so zime vse bolj mile in z malo snega. V Južni Ameriki so zaradi vse višjih temperatur in posledično zmanjševanja življenjskega prostora ogrožene opice – črnoglave veverice in Darwinove žabe, v Himalaji pa snežni leopard. Izguba mokrišč ogroža navadnega povodnega konja. Ekstremne vremenske razmere z malo padavin ne odgovarjajo niti kavavcem.

10 najbolj ogroženih vrst:

  1. korale
  2. cesarski pingvini
  3. zvončki
  4. čmrlji
  5. gorski zajci
  6. črnoglave veverice
  7. Darwinove žabe
  8. snežni leopardi
  9. povodni konji
  10. kavavci

 

 

Vir: New Scientist

(Visited 524 times, 1 visits today)
Close