Srcu prijazne občine 

4 decembra, 2019
Vesna Bizjak

Od leta 2014 lahko občine pristopijo k certifikatu ‘Srcu prijazna občina’. S certifikatom lokalna skupnost dobi dodatna izobraževanja o večji varnosti in oživljanju z uporabo defibrilatorja pa tudi nadgradnjo iHELP aplikacije.

»S certifikatom spodbujamo lokalno skupnost z dodatnimi izobraževanji o večji varnosti in oživljanju z uporabo defibrilatorja. Vsak prejme nadgradnjo iHELP aplikacije (nadgradnja omogoča, da se v primeru SOS pošlje SMS, dodajanje več nujnih kontaktov). V iHELP aplikaciji so koristne informacije, mreža defibrilatorjev, zdravstvenih domov, bolnišnic in lekarn,« povedo v podjetju iHELP, ki ponuja certifikat. S certifikatom ‘Srcu prijazna občina’ so začeli v letu 2014 in v mesecu januarju je bila prva občina, ki ga je prejela, Občina Dobrepolje, Videm – Dobrepolje.

Poleg tega so v aplikaciji tudi tekstovno kratka in slikovna navodila prve pomoči (amputacija, oživljanje otroka, oživljanje odrasle osebe, oživljanje novorojenčka, zlom kosti itd.). Vsak lahko v aplikaciji preveri koristne informacije v primeru nudenja prve pomoči.

Srcu prijazne občine so:

Občina Slovenska Bistrica,
Metna občina Velenje,
Občina Vransko,
Občina Kranjska Gora,
Občina Brda.

Večja varnost

K certifikatu je, kot pojasnijo na iHELP, pristopilo več občin, ki pa se za nadaljevanje, zaradi več razlogov – denar, pomanjkanje časa, dodeljevanje dodatnih nalog – niso odločile. »Seveda jim bomo z veseljem ponovno pozvali, naj se za certifikat odločijo, saj omogoča večjo varnost lokalne skupnosti,« še povedo. Uporabnik lahko preko aplikacije sporoča oz. dodaja nove lokacije defibrilatorjev in s tem povečuje varnost in informacije o lokaciji defibrilatorjev vsem, ki aplikacijo uporabljajo.

Ker je v dani situaciji, ko se zgodi nesreča, težko brati navodila, je, kot še poudarijo na iHELP, pomembno, da vsak uporabnik to stori že prej. Še bolje pa je, da navodila za prvo pomoč bere vsak dan in vnaša nove lokacije defibrilatorjev. »Tako kot dnevno spremljamo vremensko napoved, lahko tudi v tem primeru na točno določeni lokaciji preverimo, kakšna je oddaljenost od prve lekarne, bolnišnice, defibrilatorja,« zaključijo.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 88 times, 1 visits today)