Skupnost občin Slovenije pozvala k sprejemu ZFRO

6 februarja, 2020

Skupnost občin Slovenije je pozvala predsednika Državnega zbora RS in vse poslanske skupine k sprejemu ZFRO (Zakona o finančni razbremenitvi občin).

Skupnost občin Slovenije je na predsednika Državnega zbora RS, mag. Dejana Židana in na vse poslanske skupine državnega zbora naslovila poziv k čim prejšnji obravnavi in sprejemu ZFRO, ki ga je Vlada potrdila na 54. seji dne 12.12.2019 in ga posredovala Državnemu zboru v obravnavo.

“Pričakujemo, da bo država uresničila svojo zavezo, da se občinam zmanjšajo stroški, ki izhajajo iz njihovih zakonsko določenih nalog, in s sprejemom zakona vsaj nekoliko finančno in administrativno razbremenila občine, ne glede na trenutno politično situacijo,” so povedali na Skupnosti občin Slovenije.

Vladna delovna skupina včeraj

Včeraj se je na 4. seji sestala Vladna delovna skupina za znižanje stroškov občin, ki je bila imenovana januarja lani.

Kot je uvodoma povedal minister za javno upravo Rudi Medved, je namen srečanja narediti inventuro opravljenega dela. Minister je ocenil, da je bil v odnosu med vlado in občinami storjen velik korak naprej in postavljen dober temelj za nadaljnje delo. “Poslej ne bo več mogoče reči, da se nekaj ne da, saj smo pokazali, da se da z dialogom in pripravljenostjo na kompromise veliko storiti. Ministrstvo za javno upravo in predsedniki vseh treh združenj smo edini ves čas vodili dialog, tudi po tem, ko so v nekaterih političnih strankah to voljo izgubili. Veliko smo hodili po Sloveniji in lahko rečem, da je včasih situacija na terenu povsem drugačna od tiste, ki jo spremljamo na politični sceni, denimo v Državnem svetu. Od prvega trenutka sem poudarjal, da barantanje na področju povprečnin ni v redu, zato imamo dobre rešitve tega področja na mizi. In rešitev je možna, samo lotiti se je treba njene realizacije,” je še poudaril minister za javno upravo.

Jasmina Vidmar, generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije, je dejala: “Pot je bila težka in trnova. Pa vendar mislim, da smo naredili konkretne korake naprej, nenazadnje tudi v načinu mišljenja. Proces je bil demokratičen in skozi usklajevanja različnih deležnikov smo vendarle dosegli korake naprej. Želimo si, da bi Zakon za znižanje stroškov občin po možnosti kljub vsemu nadaljeval pot v Državnem zboru. Želimo si sprejema tega zakona, saj je bil vanj vložen velik napor vladne in občinske strani, obenem pa si želimo tudi tega, da bi nova vladna ekipa nadaljevala z delom in vsebine, ki so bile pripravljene, peljala naprej. Strinjamo se, da se bo tudi nova ekipa težko izognila urejanju položaja lokalnih skupnosti in si želimo, da nadaljuje dobro pot, ki je začrtana.”

Po mnenju Mihaele Smrdelj, predstavnice Združenja občin Slovenije, bi bil omenjeni zakon, ki čaka v parlamentu na nadaljevanje procedure, “lahko primer dobre prakse, če bo sprejet. Če pa ne bo, bo žal še ena od zadev, ki ostanejo v predalu. Prav zato smo vsa občinska združenja na predsednika Državnega zbora poslala poziv, da naj zakon nadaljuje svojo pot v parlamentu. Obenem si želimo, da bi ta delovna skupina nadaljevala delo tudi pod novo vlado.”

 

Vir: SOS, gov.si

(Visited 13 times, 1 visits today)