Pokrajine: “V tem trenutku bi zemljevid vsak narisal drugače”

5 novembra, 2019
Foto: gov.si

Na podlagi iniciative predsednika Državnega sveta Republike Slovenije ter predsednikov vseh treh reprezentativnih združenj občin ter pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije skupina strokovnjakov pripravlja strokovne podlage za ustanovitev pokrajin.

Na današnjem posvetu, ki ga je v predsedniški palači sklical predsednik republike Borut Pahor, so mnenja in poglede glede možnosti uvedbe pokrajin soočili predstavniki državne politike in stroke.

Udeleženci so v razpravi iskali odgovore na vprašanja o tem, ali ima v tem trenutku predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji zadostno politično podporo, da bi bil lahko uspešen in ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije ustrezna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin. Na posvetu je sodeloval tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

“Vlada se do tega trenutka vsebinsko do predloga ni opredeljevala, ker želi dati podporo procesu, ne pa različnim mnenjem zgolj dodajati še enega. V tem trenutku bi namreč zemljevid pokrajin vsak narisal malo drugače. Tudi v preteklosti so bili pogledi različni, a legitimni, vendar v končni fazi s premalo podpore za uspeh v Državnem zboru,” je pojasnil minister za javno upravo ter dodal, da bi brez jasno začrtanih nalog, ki naj bi jih opravljale pokrajine, težko prišli do njihove ustanovitve.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 31 times, 1 visits today)