Odprte prijave za nagrado za invalidom prijazno mesto

10 junija, 2020
Samo Kranjec

Evropska komisija je odprla prijave za 11. evropsko nagrado za invalidom prijazno mesto (Access City Award 2021).

Mesta v EU z več kot 50.000 prebivalci se lahko prijavijo do 9. septembra. Tudi tokrat bo Evropska komisija prvim trem podelila 150.000, 120.000 oz. 80.000 evrov. »Nagrada je priznanje evropskim mestom za ukrepe, ki so jih sprejela za lažji dostop invalidov in oseb s posebnimi potrebami do osnovnih pravic ter prednosti, ki jih mesto ponuja za vse – ne glede na njihovo starost, mobilnost ali sposobnosti,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Nagrada tudi za dostopnost v času pandemije

V zadnjih mesecih imajo mesta pomembno vlogo v boju proti koronavirusu in dostop do javnih krajev in storitev za vse, je pomembnejši kot kdaj prej, zato bo mestom dodatno podeljeno posebno priznanje »dostopnost javnih krajev v času pandemije«.

Leta 2018 Ljubljani drugo mesto

Nagrada za invalidom prijazno mesto je bila uvedena leta 2010 za ozaveščanje o izzivih, s katerimi se srečujejo invalidne osebe, ter spodbujanje pobud za dostopnost v evropskih mestih z več kot 50.000 prebivalci. Cilj te vsakoletne pobude je invalidnim osebam po vsej EU zagotoviti enak dostop do mestnega življenja. Nagrada se podeli mestu, ki je občutno izboljšalo dostop na temeljnih področjih mestnega življenja ter predstavilo konkretne načrte za nadaljnje izboljšave.

Lansko nagrado je prejela Varšava za omogočanje lažje dostopnosti v čim krajšem času. Drugo nagrado za leto 2018 je osvojila Ljubljana.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 63 times, 2 visits today)