Koper, Radovljica, Ptuj, Slovenske Konjice in Kras med finalisti za Evropsko destinacijo odličnosti

23 avgusta, 2017
Promenada kulture v Kopru (Foto: Vojko Rotar, vir: MO Koper)

Mestna občina Koper, Radovljica, Ptuj, Kras in Slovenske Konjice so se uvrstile v finalni izbor za Evropsko destinacijo odličnosti. Prav v teh dneh 4-članska komisija v sklopu terenskega ocenjevanja obiskuje destinacije, ki so se uvrstile v finale.

Na razpis EDEN – European Destinations of Excellence oziroma Evropska destinacija odličnosti, katerega osrednja tema je letos kulturni turizem, se je prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin.

Promenada kulture v Kopru

Koper je v začetku tedna gostil komisijo in jo v sklopu terenskega ocenjevanja skušal navdušiti tudi s promenado kulture.  “Da bi komisija v omejenem času, ki ga je imela na razpolago za obisk našega mesta, čim bolje začutila kulturni utrip, ki skozi vse leto vlada mestu in zelenemu podeželju, ki ga obdaja, in pobliže spoznala vsaj nekatere bogate vsebine, ki jih naša destinacija ponuja, je Mestna občina Koper v sodelovanju z različnimi kulturnimi ustanovami, društvi in drugimi posamezniki ter organizacijami na Verdijevi ulici in Titovem trgu pripravila t.i. promenado kulture,” so povedali na MO Koper.

Tako je komisija med sprehodom do Pretorske palače, kjer je potekal uradni del ocenjevanja, denimo lahko spoznala zmagovalca Županovega vina in oljčnega olja, Valmarinke, člane društva Šavrini in anka Šavrinke, se seznanila s ponudbo Zakladov Istre in istrskim zajtrkom, Hišo od Bardinca, Zvezo kulturnih društev Mestne občine Koper, galerijama Grozdana Pohlena in Jožeta Pohlena, koprsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, Glasbeno šolo Koper, Mednarodnim centrom lutkovne umetnosti, knjigarno Libris in pisateljico Suzano Todorovič in drugimi soustvarjalci kulturnega dogajanja v Mestni občini Koper.

Foto: Vojko Rotar, vir: MO Koper
Foto: Vojko Rotar, vir: MO Koper

Na uradnem delu srečanja v Pretorski palači pa so komisijo sprejeli župan Mestne občine Koper Boris Popovič s sodelavci, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri.

Zmagovalkam omogočena mednarodna promocija

Naslov je pomemben zlasti z vidika promocije in večje prepoznavnosti destinacije. Zmagovalna destinacija in finalistke bodo namreč postale članice slovenske mreže EDEN destinacij, ki omogoča mednarodno promocijo in izobraževanje. Nagrajene destinacije pa bodo dobile tudi možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo izkušenj ter dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter povezovanje destinacij iz Evrope. Zmagovalno destinacijo bodo razglasili predvidoma do konca tega meseca.

 

Vir: MO Koper

 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 64 times, 1 visits today)