Digitalizacija občin – nekatere še na točki vzpostavljanja internetne povezave

17 januarja, 2020
Samo Kranjec

Za uspešno digitalno preobrazbo je tehnologija osnova, še bolj pomembni pa so ljudje. Njihovo znanje, ustvarjalnost, inventivnost. Za to pa je treba oblikovati spodbudno okolje. Začne se s kakovostno internetno povezavo. In na tej točki so zdaj v občini Kungota.

Že osnovnošolci bi se morali naučiti osnov programiranja in kodiranja, v posamezni lokalni skupnosti pa morajo za uspešno digitalno preobrazbo združiti moči lokalne oblasti, ustanove znanja in podjetja.

Nizozemski strokovnjak za digitalno preobrazbo Engbert Verkoren pravi, da ima srečo, da živi in dela v regiji Utrecht, ki ima sorazmerno visoko stopnjo osnovne infrastrukture in tudi digitalnih kompetenc.

Za uspešno digitalno preobrazbo lokalnih skupnosti je treba zgraditi ustrezne ekosisteme, v okviru katerih ljudje med seboj sodelujejo. »Da se v njih srečujejo strokovnjaki iz različnih podjetij, ki prihajajo iz različnih dejavnosti in imajo specializirana znanja,« razlaga Verkoren. Pri tem omenja primer nizozemskega podjetja iz kmetijske dejavnosti, ki je odprlo pisarno v Utrechtu, v želji, da pride v stik s strokovnjaki s tehnološkega, poslovnega in finančnega področja ter prevetri svoj poslovni model. »Za digitalno preobrazbo je ključna pripravljenost za sprejemanje novosti. Ne moremo napovedati, kakšni bodo poslovni modeli čez deset let. Moramo pa biti inventivni in eksperimentirati, da bomo na spremembe lahko pripravljeni,« poudarja sogovornik. Pri tem je treba združevati znanje, sodelovati v okviru ekosistemov, ustvarjati okolja, ki podjetja navdihujejo.

Ob tem Verkoren izpostavlja pomen izobraževanja, ki se mora začeti že v osnovni šoli, kjer je treba otroke učiti osnov kodiranja in programiranja ter spodbujati ustvarjalnost: »Treba je ustvariti okolje, kjer ima ustvarjalnost pomembno mesto.«

Preoblikovanje na treh stebrih

Po sogovornikovih besedah tehnologija omogoča digitalno preobrazbo, obenem pa prinaša tudi poslovno preobrazbo. »S pomočjo tehnologije je mogoče preoblikovati poslovanje. Pri tem je tehnologija seveda pomembna, je lahko izhodiščna točka za inovacije, z njo je mogoče razviti nove poslovne modele, toda ustvarjalnost in ljudje, ki preobrazbo izvajajo, ter novi vpogledi in zamisli, so še bolj,« pravi Verkoren.

Kako začeti digitalno preobrazbo v posamezni regiji? Sogovornik pravi, da je to mogoče na različnih točkah. V Utrechtu je njeno jedro ekonomski svet, v katerem so predstavniki lokalnih oblasti, ustanov znanja (univerze in visoke šole) in podjetij. Med seboj sodelujejo, se navdihujejo in spodbujajo razvoj regije.

Začne se pri internetu

Med slovenske občine, ki se z digitalizacijo trudi vzpostaviti spodbudnejše okolje za poslovno delovanje in življenje svojih občanov, sodi Kungota. Ker je zaradi hribovitega terena trenutno brez kakovostne internetne povezave, vzpostavljajo Wi-fi dostopovne točke pri ključnih deležnikih in na dveh pomembnih občinskih točkah (Hiša vseh generacij in center Svečine).

Županja Tamara Šnofl ob tem pravi: »V poletnih mesecih smo v sodelovanju z Laboratorijem za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Zavodom za inovativnost in podjetništvo začeli vzpostavljati pilotni model Wi-fi točk na izbranih zahtevnih lokacijah, kjer je velika težava s pokritostjo z Wi-fi omrežji. Izgradnja prvih točk, ki bo omogočala vzpostavitev Free Wi-fi Kungota, je še vedno v izvajanju, saj se na terenu testirajo orodja, ki bodo omogočala vzpostavitev omrežja, ki z nadgradnjo vstopa v platformo BlazeX – CloudMondo Wi-Fi in bo omogočala platformo informacij za potrebe lokalnega prebivalstva, ter seveda za turistične obiskovalce naše občine, kar nujno potrebujemo. Testiranja na terenu za optimalno rešitev bodo vzpostavljena predvidoma do konca leta na šestih lokacijah in se bodo v prihodnjem letu nadgradila na nadaljnje tri lokacije v občini Kungota.«

‘Polnokrvna’ internetna povezava bo občini Kungota dala nov zagon pri razvoju kmetijstva, turizma in podjetništva.

‘Polnokrvna’ internetna povezava bo občini Kungota dala nov zagon pri razvoju kmetijstva, turizma in podjetništva, ki so njihove ključne dejavnosti. Pri tem bodo poseben poudarek dali turistično najbolj zanimivem delu občine, območju Svečine, kjer razvijajo tudi koncept pametnih vasi. Internetna povezava jim bo denimo omogočala oblikovanje pametnih platform za sodobno upravljanje kmetij, turistične informacije, borzo ponudbe in povpraševanja po lokalnih izdelkih, kolesarske in pohodniške poti ali vzpostavitev rezervacijskega sistema. Pri kmetijstvu pa evidentiranje in nadziranje vpliva vremenskih pojavov na posevke in drugo kmetijsko proizvodnjo.

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 222 times, 1 visits today)