Slivova pita, kot so jo pripravljale naše babice

17 julija, 2021

Slivova pita je pozno poletna, tudi jesenska klasika. Naredite jo po receptu, kot so jo pripravljale naše babice in si pričarajte okus po domu!

Sestavine:

  • 3 skodelice sliv
  • 1 in 1/4 skodelice moke
  • 3/4  skodelice masla
  • 1/4 skodelice ledene vode
  • 1/2 žlice limoninega soka
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 1/2 žličke soli

Za testo zmešamo moko, žličko sladkorja in žličko soli. Dodamo hladno maslo, narezano na kocke in vmes mešamo – najbolje je najprej dodati polovico masla, že zmešani mešanici pa dodati še preostanek. Nato počasi dodajamo še ledeno hladno vodo in mešamo. Testo pregnetemo, zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik vsaj za eno uro. Po tem pustimo 10 minut, razvaljamo in damo v pekač za pito. Na testo položimo slive, razrezane na 1/4 in potresemo s sladkorjem.

Pečemo približno pol ure na 180 stopinj.

Namig: za bolj sladko pito pod slive namažemo še nekaj žlic slivove marmelade! Slivovo pito lahko, ko je pečena, potresemo še s sladkorjem v prahu ali pa ji dodamo kepico vanilijevega sladoleda.

(Visited 188 times, 3 visits today)